Közgyűlés

Átszervezik Miskolcon a kötelező úszásoktatást

2009-06-30 16:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE uszasoktatas1.jpg

Úszásról, medencéről beszélni a nyári kánikula idején már maga a felüdülés. Ennek ellenére még is vihart kavart -no nem egy pohár vízben, hanem éppen az úszómedencében és környékén- a június 25-ei, nyári szünet előtti utolsó Miskolc Városi Közgyűlés egyik sürgősséggel tárgyalt napirendje. Témáját tekintve a kötelező úszásoktatás átszervezéséről és a városi uszoda üzemeltetőjének változtatásáról döntöttek a képviselők.

Nos, éppen a döntés előtti vita váltott ki némi vihart, mert ellenzéki oldalról érkezett a bírálat, hogy fontosabb döntésre váró feladatok is állhatnak a testület előtt, mint a vakáció megkezdése után néhány nappal a kötelező úszásoktatással foglalkozni. Ráadásul sürgősséggel… A Fidesz farakció tagja, Juga György az előbb említetteken kívül még azt is szóvá tette, hogy hónapok óta bizonytalanságban élnek az úszásoktatásban résztvevők: edzők és a kiszolgáló személyzet tagjai. Suttogó propaganda szinten valamit már sejtenek az átszervezésről, ami közel sem tölti el őket bizakodással –mondta a képviselő. Maga a sürgősségi előterjesztés is valami ilyen érzést sugall. Annak is hangot adott a képviselő, hogy nehezen indokolható, miszerint a városban meglévő és jól bejáratott kötelező úszásoktatás ősztől átkerül a Miskolci Városi Sportiskolához (MISI).
A vitában aztán szót kért és kapott Szebeni Péter valamint Bartha György MSZP-s képviselők, mint akik szívügyüknek tekintik a város tömeg- és ifjúsági sportját. Szavaikból vált aztán világossá azok számára is, akik eddig nem tudtak volna róla, hogy mi a mozgató rugója az egész napirendnek.
 
Ez maga az új, az Egyetemváros szomszédságában megvalósuló Miskolc Városi Uszoda, melynek megvalósulása már elérhető közelségbe került. Az egyeztetések az üzemeltetéséről már sokkal korábban megkezdődtek –ezt már Orosz Lajos alpolgármester jelentette be. Tehát megpróbálták megtalálni az ideális megoldást a régi diósgyőri uszoda és az új uszoda üzemeltetése, fantartása, kihasználtsága területén. Érthető, hogy egy egységben kell gondolkodni a kihasználtság területén a két uszoda esetében. És itt lép be a versenysport kérdése is. Ezt pedig csak úgy lehet jól szervezni, ha egy kézben van.Azt a közgyűlésben elhangzott véleményt, hogy a MISI-nek nincs gyakorlata egy ilyen több telephelyes létesítményüzemeltetésben Fhurman Géza, a spotiskola igazgató helyettese egyenesen visszautasítja. Mint mondta: annak idején, amikor megalakult a sportiskola, abban sem volt tapasztalatuk, aztán az óta két futballpályát, judo-termet üzemeltetnek.
 
Az igazgató helyettes csak azt tudta megismételni kérdésünkre, amit az alpolgármester már a közgyűlésen is megfogalmazott. Igaz, hogy az oktatók, az edzők, a gépészet munkatársai és a takarítók kikerülnek a közalkalmazotti státusból, munkaszerződéssel folytatják tevékenységüket, de mindenkire, mindenkinek a munkájára szükség lesz egy ilyen, a keleti megyék egyetlen egy 50 méteres fedett uszodájának üzemeltetése során. Ebbe pedig bele tartozik a kötelező úszásoktatás csak úgy, mint a tehetségek kiszűrése és képességeik továbbfejlesztése a versenysport keretén belül.

Visszatérve a közgyűlésre: 25 igen, 13 nem és 1 tartózkodással a képviselő testület elfogadta, hogy a Miskolc Városi Sportiskola üzemelteti majd a diósgyőri régi, és az egyetemvárosi új uszodát, és a nonprifit Kft. szervezi meg az úszásokatást, egységben a tahetséggondozással.  


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!