Közgyűlés

MISKOLCI KÖZGYŰLÉS - JÚNIUS 25.

2009-06-16 13:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szeszit.jpg

Júniusban kerül a miskolci közgyűlés elé az a rendelet-tervezet, melyben korlátoznák a szeszesitalt árusító helyi garázsboltok éjszakai nyitvatartását. Az előterjesztés szerint "az üzletek- ezen belül is főként a szeszesitalt is forgalmazó többlakásos épületekben üzemelő ún garázsboltok – kapcsán nagyon sok problémát okoz, hogy a boltban megvásárolt italokat az üzlet előtt elfogyasztó személyek hangoskodnak, rendbontó magatartást tanúsítanak, a közterületet, közeli lépcsőházakat illemhelyként használva szennyezik a környezetet, s mindezzel jelentősen zavarják az ott élők nyugalmát".

A rendelet-tervezetben azért - a kereskedelmi törvény adta felhatalmazással élve - a szeszesitalt is forgalmazó kiskereskedelmi üzletek éjszakai nyitva tartásának 22 óra és 6 óra közötti korlátozására tesznek javaslatot az előterjesztők.
A tervezetet két változatban készült el: az egyik a fentieknek megfelelő, nyitvatartást korlátozó szabályokat tartalmazza, a másikat – a hasonló tárgyú rendeletet alkotó más városok ( Debrecen, Szolnok, Bp. XI. ker.) gyakorlatát átvéve – úgy fogalmazták meg, hogy a nyitvatartási tilalom nem vonatkozna azon szeszesitalt árusító üzletekre, ahol az üzemeltető vállalja, hogy a szeszesital árusítását 22 óra és 6 óra között szünetelteti, s erről a vásárlókat az üzlet bejáratánál jól látható felirattal tájékoztatja.
Az előterjesztés szerint "ez a változat ugyan kedvezőbb a kereskedők számára, illetve a vásárlók így továbbra is korlátozás nélkül szerezhetnék be az egyéb élelmiszereket, azonban ennek betartása kétséges, betartatása pedig jelentős terheket ró az ellenőrző hatóságokra". A korlátozás nem terjedne ki a hipermarketekre, az üzemanyagtöltő állomásoknál található, tipikusan éjjel-nappal nyitvatartó „shop”-okra, a szállodákra, panziókra és egyelőre a vendéglátó üzletekre sem. Ez utóbbiak esetében az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy ítélik meg, hogy - figyelembe véve a lakossági panaszok számát és a rendelkezésre álló jogi eszközöket - a problémák egyedi hatósági eljárások keretében is rendezhetők. A korlátozás nem vonatkozna szilveszter éjszakájára sem. A hatósági nyilvántartás szerint Miskolcon - a rendelet-tervezet hatálya alól mentes üzletek kivételével - összesen nagyjából 500 szeszesitalt is árusító kereskedelmi üzlet működik. Ebből – a kereskedők bejelentésén alapuló nyilvántartási adatok szerint - 11 üzlet tart nyitva 22 óra után. Azonban ettől vélhetően nagyobb számú üzletet fog érinteni a korlátozás, mivel a tapasztalatok szerint a kereskedők nem mindig jelentik be a nyitvatartási idő módosítását.A korlátozással érintett üzletek többsége sűrűn lakott lakótelepeken található, tehát igen nagy számú érintett lakó éjszakai nyugalmának, pihenésének helyreállítása érhető el anélkül, hogy vásárlási lehetőségeiket jelentős mértékben korlátoznák, hiszen az alapvető élelmiszerek beszerzése jellemzően nem a 22 óra utáni időszakra tehető.

A helyi rendeletben meghatározott nyitvatartási rend megsértése egyébként elsősorban szabálysértési jogkövetkezménnyel, 50.000 Ft.-ig terjedő pénzbírsággal jár, illetve az üzlet ideiglenes bezáratása is elrendelhető.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!