Külföld

Felháborodtak a kassai magyarok

2009-05-27 18:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kassai-utcakep.jpg

A kassai magyar főkonzulátus megszüntetése ellen tiltakozik félszáz felvidéki magyar intézmény és szervezet.  Nagy felháborodást váltott ki a régió magyarsága körében a felröpennő hír, miszerint bezárnák a Magyar Köztársaság kassai főkonzulátusát.  Miskolc és Kassa virágzó testvérvárosi kapcsolata is veszélybe kerülhet?

A kassai magyar főkonzulátus esetleges megszüntetése ellen tiltakozik mintegy félszáz a felvidéki városban működő magyar intézmény és szervezet – közölte Kolár Péter, a Csemadok kassai választmányának elnöke szerdán. Nagy felháborodást váltott ki a régió magyarsága körében a Magyar Köztársaság kassai főkonzulátusa tervezett bezárásának híre.

A Kassa városközpontjában lévő diplomáciai képviselet az elmúlt években nemcsak a Magyar Köztársaság állampolgárainak nyújtott segítséget és biztosított érdekképviseletet, de szimbolikusan a városban élő magyar nemzetiségű lakosságot is bátorította, segítette – közölte Kolár Péter, megjegyezve: a kassai magyar főkonzulátus a régióban élő magyar kisebbség számára erkölcsi támogatást is nyújt. Érthetetlen, hogy a bezárást éppen abban az időszakban tervezik, amikor feszült a két ország viszonya, a felvidéki magyarság számára egyre problematikusabb a szlovák–magyar együttélés – mutatott rá a Csemadok-vezető. Hozzátette: „a két ország jelenleg kiélezett politikai viszonyában” Magyarország külügyi képviselete bizonyos értelemben védelmet jelent a határon túli magyarságnak is. Ha a konzulátust bezárják, az sok induló közös vállalkozás helyzetét is kedvezőtlenül befolyásolná.

Miután Pozsony Kassától messze van, a Szlovákia keleti régiójában működő gazdasági társaságok számára megnehezedne az ügyintézés. A kommüniké kitér arra is, hogy Kassa és Miskolc testvérvárosok, közöttük reményteljes együttműködés indult be az utóbbi időben a gazdaságban, az oktatásban és a kultúrában, amelyet a kassai főkonzulátus megszüntetése „derékba törhet”. Balázs Péter külügyminiszter szerdán közölte, hogy kevesebb mint nyolcvan országban maradna nagykövetsége Magyarországnak, a diplomáciai hálózat karcsúsításától évi kétmilliárd forintos megtakarítást remél a Külügyminisztérium.

Emlékeztetett, hogy Magyarországnak ma 118 külképviselete van, s szerinte kevesebb mint 80 országban kellene nagykövetséget s egy tucat, de lehet, hogy több főkonzulátust fenntartani. Hozzátette: a főkonzulátusok közül 5-6 a szomszédos országokban lenne. Egy-két héten belül lesz meg a végső döntés – mondta.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!