Közélet

Szász Endre hagyatéka Miskolcon

2009-05-16 09:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szász Endre hagyatékából nyílik szombaton állandó kiállítás Miskolcon: a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében berendezett tárlaton a festőművész egykori gyűjteményének darabjai mellett olyan Szász-alkotásokkal is találkozhatnak a látogatók, amelyeket még sosem láthatott a nagyközönség.

A megnyitón részt vesz Szász Lula, a festőművész özvegye, aki tavaly ajánlotta fel Borsod-Abaúj-Zemplén megyének az 500 millió forintnál is többet érő gyűjteményt, amely egyelőre a múzeum kezelésébe, majd az özvegy halála után a megyei önkormányzat tulajdonába kerül. 

A csaknem 300 műtárgyból álló gyűjteményt, amelynek első része még tavaly decemberben érkezett Miskolcra, eddig becsomagolva, a múzeum raktárában őrizték. A gyűjtemény tartalmaz számos Szász Endre-művet, valamint a képzőművész által aukciókon vásárolt műtárgyakat, köztük antik ékszereket, dél-amerikai és kelet-ázsiai szobrokat, festményeket és egy "ikonná" vált Marilyn Monroe-ruhát is.
 

Veres László a hagyaték megérkezésekor hangsúlyozta: nem véletlenül esett a választás Borsod megyére és a Herman Ottó Múzeumra, hiszen a festőművész számos módon kötődött a térséghez. Példaként említette, hogy Szász Endre sokáig dolgozott a porcelánjáról híres Hollóházán, alkotásaiból pedig kiállítást is rendeztek a nyolcvanas években. A megyeházán a Szász-terem falát az ő alkotása díszíti, és a Miskolci Egyetem díszaulájában is látható monumentális képe.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!