Közgyűlés

Májusi közgyűlés - napirend előtt

2009-05-14 14:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyulszept2008.jpg

A miskolci közgyűlés májusi ülésének elején a képviselők egyperces, néma felállással tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Tóthné Baska Magdolna, a Miskolc Televízió szerkesztő-riportere, és Rimán János korábbi képviselő, kollégiumigazgató emléke előtt. Fedor Vilmos alpolgármester napirend előtti felszólalásában képviselőtársai és a lakosság figyelmébe ajánlott három, Miskolc város ünnepére megjelent kulturális kiadványt.

Dobrossy István levéltárigazgató: Miskolc, az önálló törvényhatósági joggal felruházott város 1909–2009 című könyvét, egy magyar és egy francia diák - Bócsi Krisztián, Mathilde Mestrallet - Miskolc máskép(p) címet viselő fotókötetét, valamint a Miskolc híres szülötteivel foglalkozó, "Általuk híres e város" elnevezésű kiadványsorozat első darabját, amely Szalay Lajos festő- és grafikusművész munkásságával foglalkozik.
Fedor Vilmos köszönetet mondott a város napjához kapcsolódóan meghirdetett Játékos VárosJárás című helyismereti vetélkedő szervezőinek, résztvevőinek is, mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Horváth Ottóné (MSZP) képviselő a Diósgyőri Gimnázium és a Városi Pedagógiai Intézet munkatársai által szervezett Irodalom Birodalom című városi vetélkedő előző napi döntőjéről számolt be, kiemelve a Gárdonyi Géza Tagiskola négy diákjának - Osváth Zsuzsanna, Tódor Cintia, Tóth Gyöngyvér, Czinke Ágnes - szereplését.

Juga György (Fidesz) képviselő napirend előtti felszólalásában azt szorgalmazta, nagyobb ellenőrzési lehetőséggel, nagyobb mértékben vonják be az ellenzéki képviselőket, illetve az általuk delegált szakértőket a Miskolc Holding tevékenységébe, a várost érintő, nagy horderejű ügyekbe, fejlesztésekbe. A politikus szerint a jövő évi választásokat követően a városban is megváltozhatnak a poltikai erőviszonyok, s az időben megvalósított, konstruktív együttműködés hosszabb távon is garantálhatná a város zökkenőmentes működését, fejlesztését.

Garamvölgyi Attila (KDNP) képviselő hozzászólásában visszautalt a közgyűlés áprilisi ülésére, ahol napirend előtt annak a gyorsított közbeszerzési eljárásnak módját bírálta, amelyet miskolci intézmények élmiszer-alapanyaggal történő ellátására hirdetetett meg az önkormányzat. Az ellenzéki pártok akkor sajtótájékoztatón is kifejtették ezzel kapcsolatos aggályaikat, például hogy - egyedüli jelentkezőként - a gazdasági bizottság elfogadta egy alig pár héttel korábban alakult, így a szükséges tapasztalatokkal, referenciákkal sem rendelkező vállakozás pályázatát olyan beszállítói tevékenységre, amely 31 intézmény élelmszer-ellátásáért felel majd, éves szinten mintegy egymilliárd forint értékben. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: kérdés, miért van szükség ellenzéki felszólalásra, sajtónyilvánosságra és a figyelemfelkeltés más eszközeire ahhoz, hogy biztosítva legyen egy ilyen eljárás jogszerűsége.

Dr. Szinay Attila (Fidesz) képviselő, frakcióvezető üdvözölte azt a "kormánypárti-ellenzéki" együttműködést, amely a Miskolc Kártya létrejötte (tudósításunkat l. külön) kapcsán megvalósult, s elmondta: a kezdeményezés nyilvánvaló célja, hogy a kártya minél több miskolcihoz eljusson. Ehhez viszont szükséges, hogy egyre bővüljön azon cégek, vállalkozások köre, amelyek szolgáltatásait kedvezményesen igénybe lehet venni a Miskolc Kártyával. Dr. Szinay Attila felhívta a figyelmet, hogy a Miskolc Holding tagvállalatai is tartsák ezt szem előtt.

Káli Sándor polgármester reagálásában elmondta: a városvezetés mindig az együttműködésre törekedett az ellenzékkel - jó példája a közös munkának a fűtőmű sikeres megszerzése, és a Miskolc Kártya is. A Miskolc Holding felügyelőbizottságának van ellenzéki képviselő tagja - Juga György - s az önkormányzati cégek esetében is megvannak az együttműködési törekvések, mióta az ellenzéki pártok ilyen kifejezték ezen igényüket. Garamvölgyi Attila képviselő hozzászólásával kapcsolatban Káli Sándor utalt az ülés elején tett bejelentésére, s elmondta: a jogorvoslat idejére arra kérte dr. Varga Zoltánt, a gazdasági bizottság elnökét, hogy fügessze fel a szóban forgó közbeszerzési eljárást.

Dr. Hardonyi András (MSZP) képviselő napirend előtti hosszászólásában utalt rá, hogy a költségvetésben több mint hétmillió forintot különítettek el a méhnyakrák elleni védőoltásra. A képviselő elmondta, lezajlottak az előkészületek, megalakult egy orvosi csapat, s a jövő héttől már elkezdődhetnek az oltások. Dr. Hardonyi András szerint költségvetési, alapítványi és szülői támogatással pár év alatt el tudják érni, hogy Miskolcon felnőjön egy olyan generáció, amelynek már nem kell félnie ettől a rettegett betegségtől. A képviselő kérte azokat a szülőket, akiknek lánygyermekük van, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Az ülés elején vette át a kitüntetését Lehotka Gábor orgonaművész, aki a Város Napja alkalmából Pro Urbe díjban részesült.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!