Közgyűlés

Köszöntünk Miskolc!

2009-05-10 06:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE unnepikozgyul2009jo.png

Talán suta a főcím, hiszen hogyan lehetne köszönteni egy várost, egy képzeletbeli folyamatos vonallal körülhatárolható, utcákkal, házakkal, ipari és szolgáltató létesítményekkel, közösségi terekkel jellemezhető életteret? Köszönteni csak élő személyt szoktunk, és ez esetben is ezt tesszük. Köszöntjük tehát azt az embert, aki várossá formálta, életet lehelt beléje, tartalommal töltötte meg. És akkor itt érkezünk el azokhoz, akiket valójában ezen a jeles eseményen, a város napján, a várossá válást igazoló dokumentum dátumnapjához közeli ünnepnapon igazából köszönteni kell. A szokásoknak megfelelően ma délelőtt a Miskolci Nemzeti Színházban adták át az ünnephez kapcsolódó elismeréseket.

Akik az elmúlt évtizedekben nem csak egyszerű lakói, adóforintjaikért cserében igénybevevői a nagyváros által biztosított és kényelmét jelentő szolgáltatásoknak, hanem valami többet tesznek annak érdekében, hogy ez a város, Miskolc, az országhatárokon belül és kívül egyaránt egyáltalán említésre méltó település legyen. És újra megkérdezhetjük, hogy valójában kit, kiket kell köszönteni ezen a napon? Azokat, akik időt és fáradságot nem kímélve valami többet nyújtanak embertársaiknak, fémjelzik a miskolci létet, öregbítik városunk hírnevét. Nos az ehhez a kategóriához tartozók közül vehettek át ma elismeréseket az arra érdemesek délelőtt 10 órától a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol 19 kategóriában nyújtott át kitüntetéseket a város ünnepi díszközgyűlésén Káli Sándor polgármester.

Kitüntetettjeink fotók:m.png

Miskolc Megyei Jogú Város képviselő-testülete a 2009. április 16-i ülésén döntött a városünnep alkalmából adományozandó kitüntetésekről:

DÍSZPOLGÁR
Prof. Dr. Kiss János István ny. osztályvezető főorvos.
Sir László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ny. igazgatója.

PRO URBE DÍJ
Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Lehotka Gábor orgonaművész, egyetemi tanár.
Dr. Radványi Gáspár osztályvezető főorvos.
† Kelemen István, volt főépítész (posztumusz).

GÁLFFY IGNÁC ÉLETMŰDÍJ
Dr. Jánváry Anna ny. tisztifőorvos.

SZABÓ LÕRINC IRODALMI DÍJ
Dr. Porkoláb Tibor irodalomtörténész.

REMÉNYI EDE ZENEI DÍJ
Dr. Nádassy Lászlóné Dr. Karres Magdolna hegedűtanár, főiskolai docens.

KONDOR BÉLA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ
Drozsnyik István képzőművész.

DÉRYNÉ SZÍNHÁZI DÍJ
Bősze György színművész.

SZEMERE BERTALAN KÖZÉLETI DÍJ
Prof. Dr. Döbröczöni Ádám egyetemi tanár, dékán.

HERMAN OTTÓ TUDOMÁNYOS DÍJ
Dr. Bőhm József dékán, egyetemi docens, okl. bányamérnök.

PEDAGÓGIAI DÍJ
Molnár Zsoltné óvodavezető.
Oláh Ferencné tanítónő.
Titkos Sándorné gimnáziumi igh.

BENKŐ SÁMUEL DÍJ
Dr. Molnár Pál sportfőorvos.
Papp Vilmosné máltai önkéntes.

AZ ÉV SPORTOLÓJA
Gáspár Eszter judós.
Mészáros László fekvenyomó világbajnok.

MISKOLC VÁROS SPORTJÁÉRT DÍJ
Patócs Béla vívóedző.

NÍVÓDÍJ
Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Mód szertani Intézmény.
Hassler énekegyüttes.
Kandik Ferenc mesterszakács, ügyvezető igazgató.
Mikita Gábor színháztörténész.
Miskolci Egyetem Gépészmér nöki és Informatikai Kara, ME Műszaki Föld tudományi Kara.
Romano Teatro Kulturális Egyesület.
Szászfai Józsefné körzeti ápolónő.
Tóth István rendőr főtörzszászlós.

MISKOLC VÁROS ÉPÍTÉSZETI ALKOTÓI DÍJA
Durbák György–Durbákné Sümegi Klára építész tervezők.

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE
Szeretet Alapítvány Csilla Bárónő Szeretetotthon.

A CIVILEK TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ
Első Miskolci Lions Klub.

MISKOLC VÁROS TURIZMUSÁÉRT DÍJ
Dr. Hartai Éva egyetemi docens, a Lillafüred Alapítvány kuratóriumi elnöke.

SZENTPÁLI ISTVÁN KAMARAI DÍJ
Dr. Péhl Tibor, a Remy Auto motive Hungary Kft. európai gyártási és logisztikai alelnöke


Miskolc függetlenségét, amely abban nyilvánult meg, hogy hasonló jogokkal rendelkezhetett, mint a megye, csak a korabeli országgyűlés biztosíthatta. Az erről szóló törvénytervezetet Andrássy Gyula gróf belügyminiszter terjesztette elő, de annak támogató előkészítésében részt vett a miniszterelnök, Wekerle Sándor is.1907 decemberében így született meg az az évi LI. törvénycikk, amely biztosította az önálló törvényhatóságokat megillető jogokat városunknak. A közös ügyek rendezésére időt kapott Miskolc és Borsod megye közgyűlése is. Ennek megtörténte után I. Ferenc József osztrák császár és magyar király kézjegyével látta el azt a dokumentumot (adománylevelet), amely Miskolcot az önálló törvényhatóságot megillető jogokkal ruházta fel, s ehhez címerhasználatot is biztosított.
A királyfejes címert (Szent István királyt ábrázolja), amelynek felirata: Miskolcz Város Törvényhatósága 1907-1909. A dokumentum aláírásának dátuma 1909. Pünkösd hava, azaz május 11. Miskolc város közgyűlése 1990. január 1-jétől ezt az 1909-től használt címert mint a város jelképét újra hivatalossá tette. 1992. április 13-án a közgyűlés pedig IV/55/4220/1992. sz. határozatával május 11-ét Miskolc város ünnepévé nyilvánította. A város napjának megünneplésére először 1993-ban került sor. Azóta minden évben ezen a napon emlékezünk a modern kori város létrejöttére, s ekkor adják át a város kitüntetéseit is.

Miskolc város ünnepéhez kapcsolódó rendezvények és programok:

Május 10., vasárnap, belváros 10–18 óra: az MVK Zrt. nosztalgiavillamosa ingyenes városnéző körutat kínál, különleges idegenvezetéssel, az utazás során villamostörténeti kiállítás tekinthető meg. Indulás a Tiszai pályaudvarról: 10.18, 11.24,12.30,13.28,14.33 órakor.

Május 10–11., vasárnap–hétfő, Szinva terasz: 10 órától a Szerelmesek hídján különleges játékokkal vár a „Több mint legenda...” Közhasznú Alapítvány. A gyermekek nagy örömére gyalogbéka-invázió várható. A stand mellett megjelenik majd Breki, a béka és Mumin, a finn kabalafigura is. 10 órától a Holdam Egyesület sátrában szoptatási és pelenkázási lehetőség, szoptatási tanácsadás, információk várandósoknak és kisgyermekeseknek. 10 órától Bemutatkozik a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely, 10 órától bemutatkozik a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub (KKSK) – Factory Aréna (mászófal). A belvárosban kirakodóvásár várja a miskolciakat. 

Május 10., vasárnap, Szinva terasz, színpad: 10–17 óráig Civil Kavalkád , civil szervezetek műsorai, 18 órakor Mockba-koncert, 19.15 órakor BMV-koncert.
Miskolci Nemzeti Színház: 9 órától Képek Miskolc város életéből plazmatelevízión a jegypénztár kirakatában, 10 órától az ünnepi közgyűlés eseményei.
Hősök tere 10–16 óráig: az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és az AVE Miskolc Kft. szelektív hulladékgyűjtési road show-ja.

Május 11., hétfő Szinva terasz, színpad: 10 órakor a Görög Katolikus Általános Iskola gyermek-aerobik bemutatója, 10.30 órakor a JanPi bohócok zenés műsora, 11.15 órakor a Miskolci Musical- és Dalszínház A musical szárnyán című előadása, 12.15 órakor a Fitt&Art Tánccsoport bemutatója, 12.45 órakor Farkaskaland (bohózat) – a Baross Diákszínpad előadása, 13.30 órakor a Csodamalom Bábszínház Tündérszirom című előadása , 14.30 órakor a Ködmön Formációs Táncegyüttes bemutatója, 15 órakor Veterán sportolók díjátadása, majd sportegyesületek bemutatkozása, 16.30 órakor Star Heart-koncert, 17.30 órakor No Thanx-koncert, 19 órakor a Miskolci Majorette Együttes felvonulása a Szinva terasztól a Városház térig.
Szent István tér ivókút mögötti gesztenyefák árnyékában 14–17 óráig Egy kis délutáni zene + tánc – az Egressy Béni–Erkel Ferenc Zeneiskola, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulóinak műsora.
Szinva terasz: 10 órától a korábbi évekhez hasonlóan a város cégeit tömörítő Miskolc Holding Zrt. ebben az esztendőben is színes programokkal várja az érdeklődőket. A holding cégeiről szóló játékos TOTÓ kitöltése, sok-sok nyereménnyel. 10–16 óráig az MVK Zrt. 50 éves IKARUS 31-es veterán busza ingyenes városnéző körutat kínál, különleges idegenvezetéssel, indulás a Szinva terasztól óránként. 14–16 óráig a Miskolci Állatkert és Kultúrpark lakói közül páran a Szinva teraszra „látogatnak”, ahol a vállalkozók meg is simogathatják kedvenceiket. 10–15 óráig honvédségi toborzó sátor, 10–17 óráig zöldek a város napján: környezeti tanácsadás, környezetbarát termékbemutató, öko-lábnyom számítás – Ökológiai Intézet Alapítvány.
Minorita templom 18 órakor hálaadó ökumenikus istentisztelet a városért.
Városház tér 17.30 órakor Reflex-koncert, 18.30 órakor Hot Road Band-koncert, 20 órakor EXOTIC-koncert. 21.30 órakor tűzijáték. 19.30 órától X. Miskolci Csillagparty – ingyenes távcsöves bemutatót tart a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló és a Miskolci Amatőr Csillagászok Észlelő Köre Egyesület.
Kandia köz 10 órától a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kirakodóvására és bemutatója. Szemere u. 4., 12 órától a Miskolc Kártya ügyfélszolgálatán Miskolc Kártya igényelhető.
Hősök tere EU-HUNEX DECATHLON 2009. – Katasztrófavédelmi gyakorlat 9–12 óráig szakmai bemutatók (eszközök, felszerelések), gyermekprogramok, véradás, 12 órakor ünnepélyes megnyitó, mentőcsapatok felvonulása a Városház térig.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!