Külföld

Elveszíthetik szén-dioxid-elnyelő szerepüket az erdők

2009-04-23 11:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE erdo.jpg

Erdészkutatók attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás hatására az erdők a jövőben több üvegházhatású gázt bocsátanak majd ki, mint amennyit tárolnak. Jelenleg a világ erdei még a globális szén-dioxid-kibocsátás egynegyedét nyelik el. A globális hőmérséklet 2,5 Celsius fokos emelkedése az iparosodás előtti korhoz képest azonban elveheti az erdők e fontos képességét - figyelmeztet az erdészeti kutatóintézetek nemzetközi szövetsége, az IUFRO.

Az iparosodás kezdete óta az átlaghőmérséklet világszerte 0,7 fokkal emelkedett. Egy harmincöt erdészkutatóból álló csapat az ENSZ erdőfóruma számára elkészítette az első globális tanulmányt arról, hogyan alkalmazkodhatnak az erdők az éghajlatváltozáshoz. Eszerint a növekvő hőmérséklet, a gyakoribb aszályok, fabetegségek és más káros hatások jelentős károkat okozhatnak az erdőknek.
Ilyen szélsőséges terhelésnél az erdők akár ki is bocsáthatják az addig tárolt üvegházhatású gázokat, még több emisszióval rontva a helyzeten, ami egy ördögi kört eredményez.
A kutatócsapat a globális felmelegedés következményének tartja a szubtrópusi és a mérsékelt égövtől délre eső erdők egyre gyakoribb és súlyosabb száraz időszakait. Elsősorban az Egyesült Államok keleti részének, Észak-Kína és a Földközi-tenger térségének, valamint a szubtrópusi Afrikának, Közép-Amerikának és Ausztráliának az erdei érintettek. Másfelől a magasabb hőmérséklet a levegő nagyobb széntartalmával párosulva az északi erdők kiterjedését vonhatja maga után. Finnország erdei például akár negyven százalékkal is gyarapodhatnak - áll a tanulmányban.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!