Külföld

Tanári kézikönyv a közös szlovák-magyar múltról

2009-04-21 05:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

2007 nyarán Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei 14 pontos megállapodást írtak alá a két ország kapcsolatainak javításáért egyebek közt arról, hogy a magyar és szlovák történészek közös "történelmi szöveggyűjteményt" készítenek. A megállapodás eredményeként tanári kézikönyv készül középiskolai történelemtanárok, egyetemisták számára.

A közös szócikkek megírása nem minden esetben lesz egyszerű. Mindjárt az első, a középkori államok kialakulását tárgyaló fejezetben adódhatnak ellentétek. A magyaroknak a honfoglalás a nemzetállam kezdetét jelenti: az ezeréves magyar állam, a nemzeti függetlenség és a szabadság gondolatköre sokak számára kikezdhetetlen dogma. Szlovákiában viszont a XIX. századtól kezdődően Nagymorávia létrejöttét tekintik a szlovák nemzeti történelem kezdetének, s a morva államban keresik a modern szlovák államiság gyökereit.

Eltérően értelmezik a két ország történészei a török hódoltságon kívüli Magyarország jelentőségét, a felső-magyarországi városok, megyék fontosságát, Erdély szerepét. Sok vitára adhatnak okot a felvilágosodás korának nyelvi kérdései is: a hivatalossá előléptetett magyar nyelv a szlovákok szerint ugyanúgy elnyomta a nemzetiségek nyelveit, mint korábban a német vagy a latin. Vitákat gerjeszthet a XIX. század majd' minden jeles magyar és szlovák történelmi személyiségének, így Ján Kollárnak, Kossuth Lajosnak, Ludovít Stúrnak, Tisza Kálmánnak a megítélése. Kossuth minden vita ellenére hazánkban a legnagyobb államférfiak egyikének számít, Szlovákiában viszont sokan a szlovák nemzet ellenségeként emlegetik.

Ahhoz, hogy az érdeklődők és a történelemtanárok dolga valóban könnyebb legyen, egyrészt szükség van a történészbizottság által tervezett további két kötetre (egy forrás- és szöveggyűjteményre, valamint egy kísérleti jellegű, feladatokból, forráselemzésekből összeállított "munkafüzetre"), másrészt a többi szomszédos országgal is készíteni kellene egy-egy hasonló oktatási csomagot. Hiszen az egykori Habsburg Monarchia többi nemzetiségével is közös a múltunk, velük is konszenzusra kellene jutni bizonyos történelmi tényeket illetően.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!