Közgyűlés

Napirend előtt – áprilisban

2009-04-16 15:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyul_elnokseg.jpg

Személyeskedésektől sem mentes vita alakult ki a miskolci közgyűlés áprilisi ülésén, napirend előtt, a komlóstetői háziorvosi rendelő átköltöztetésének ügyében. Bírálta az ellenzék a miskolci intézmények élelmiszer-alapanyaggal történő ellátására kiírt közbeszerzési eljárást is. 

Az ülés egyperces, néma tiszteletadással vette kezdetét: a képviselők a közelmúltban elhunyt Pető János grafikusművészre emlékeztek, akinek életpályáját Káli Sándor polgármester ismertette.

Pető János 1940-ben született Mezőkövesden,1964-ben kitűnően végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, ahol előbb festő, majd grafikai szakra járt. Ezt követően Mezőkövesden tanított, majd 1969-ben a Miskolci Művésztelepre költözött. A festés, rajzolás mellett verseket is írt, 1998-ban jelent meg kötete. Mezőkövesd önkormányzata 1987-ben tájházat adományozott a művésznek, ahol műterme és állandó kiállítása volt. 1968 óta több mint 40 alkalommal rendezett egyéni kiállítást az ország számos részén, Európa és a világ számos kiállítótermében. 1973-ban Picassóval állított ki közösen Franciaországban. 1967–1970-ig Derkovits Gyula-ösztöndíjas volt, amit kitüntetések, nívódíjak, szakmai elismerések hosszú sora követett. A miskolci önkormányzat 2005-ben Kondor Béla Képzőművészeti Díjjal tüntette ki a művészt.

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő napirend előtt a hónap végén záruló szárazelem-gyűjtési akcióról tájékoztatott, s arról, hogy a honvédelmi tárcát is érintő költségvetési megszorítások miatt, több más országos katonai rendezvény mellett a Díszelgő Alegységek Fesztiválja is elmarad. (bővebben l. külön.)

Garamvölgyi Attila (KDNP) képviselő a gyorsított közbeszerzési eljárás módját bírálta, amelyet miskolci intézmények élmiszer-alapanyaggal történő ellátására hirdetetett meg az önkormányzat. Az ellenzéki pártok előző nap sajtótájékoztatón is kifejtették ezzel kapcsolatos aggályaikat - erről készült tudósításunkat külön olvashatják.

Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető arra kérte a polgármestert, a felmerült törvényességi aggályokra való tekintettel éljen vétójogával, és függessze fel az önkormányzat gazdasági szakbizottságának döntését, amely többségi szavazattal jóváhagyta az egyetlen pályázó vállalkozás részvételét a közbeszerzési eljárásban.

 Dr. Varga Zoltán (MSZP) képviselő, a gazdasági bizottság elnöke reagálásában hangsúlyozta: tevékenységük során mindig a közbeszerzési törvény előírásaival összhangban, a város érdekében jártak el, ezért írtak ki egységes, központosított közbeszerzést az intézmények élelmiszer-ellátására is, amely jelentős megtakarításokat tesz lehetővé. A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a pályázat kiírása, közzététele a törvényi előírásoknak megfelelően történt, erre egyetlen helyi cég jelentkezett s a bizottság nem látta törvényi akadályát, hogy befogadja a pályázatát. Dr. Varga Zoltán arról is szólt: a pályázatot illetően még nem született végső döntés, eljárás közben vannak, így korainak és indokolatlannak érzi a bírálatokat. A képviselő megjegyezte, ha helyi, és nem multinacionális cég jelentkezik a beszállítói feladatra, az mindenképpen előnyös a városnak, hiszen helyi munkahelyeket, adóbevételeket jelent.

Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető a komlóstetői háziorvosi rendelő átköltöztetése tárgyában szólalt fel, amely körül hetek óta tart a vita - lakossági fórummal, sajtónyilatkozatokkal - a témával lapunkban is többször foglalkoztunk. Mint ismert: az önkormányzat május 30-ig be kívánja zárni a komlóstetői háziorvosi rendelőt, a helyiek számára a vasgyári Egészségügyi Centrumban biztosítják az orvosi ellátást. A komlóstetőiek közül többen tiltakoznak ez ellen, népszavazást is kezdeményeztek, hogy maradjon a rendelő. Dr. Szinay Attila szerint az átköltöztetés mindenképpen hátrányosan érinti a helyiek orvosi ellátását, ilyen horderejű döntést csakis a lakosság megkérdezésével, véleményének, érdekeinek maximális figyelembevételével lehetne meghozni.

Dr. Mokrai Mihály alpolgármester válaszában annak a véleményének adott hangot, hogy mesterséges, az ellenzéki párt által „gerjesztett” vitáról van szó, s elmondta: az egészségügyi centrumok kialakítását - amelyek közül a vasgyári az első - hosszas szakmai egyeztetések előzték meg, visszakereshetők az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvek, orvos-szakmai újságcikkek. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ahogy eddig, úgy ezután is készek az ésszerű kompromisszumokra, véleményük szerint a vasgyári egészségügyi centrum jól működik, korszerű kialakítású, közel vannak a szakrendelések, és a szűrővizsgálatok is könnyebben elvégezhetők.

Valcsev Ivanov János, a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnöke felszólalásában azon városi utak takarítását kérte, ahol még mindig fellelhető a téli, síkosságmentesítésre kiszórt homok, majd a selyemréti strand rekonstrukciós munkálatairól érdeklődött. Káli Sándor polgármester válaszában elmondta, hogy a pályázati rendszerek nem mindig követik a gyakorlati szempontokat, a strand kivitelezési munkálatai napokon belül meg fognak indulni.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!