Eljön a mi időnk

2014-08-08 09:18Mike György Szerzők listája

Július végén minden évben megtelik Tusnád-fürdő. Hátizsákos fiatalok, friss gondolatokra vágyó középkorúak, gyerekek és idősebbek, több ezren gyűlnek össze ezen a gyönyörű fekvésű településen.

A Tusnád-fürdőn tartott Nyári Szabadegyetem és diáktábor egyébként a Kárpát-medence egyik legjelentősebb szellemi műhelye, amelyen elsősorban magyar-magyar politikai eszmecsere, és mellette magyar-román párbeszéd zajlik.

Orbán Viktor rendszeres meghívott vendége a rendezvénynek és mondanom sem kell, hogy előadását mindig kiemelt figyelem kíséri jobb- és baloldalon egyaránt. Az idei, jubileumi előadás azonban az eddigieknél is nagyobb hullámokat vetett.

Azt már az előző ciklusban megszoktuk, hogy Nyugat-Európa és az USA vezető liberális lapjaiban időről-időre közölnek olyan Magyarországgal és elsősorban Orbán Viktor politikájával foglalkozó írásokat, publicisztikákat, valamint véleménycikkeket, amelyek egyrészt elfogultak, másrészt gyakran tévedéseken alapulnak, de mindenképpen nagyon élesen kritizálják az orbáni politikát. Érthető. Ezekben a körökben nagyon nem szeretik a magyar miniszterelnököt. Ennek okai messzire vezetnének, de helyszűke miatt most csak a Nyugati gazdasági világcégek érdeksérelmeit, és a magyarországi balliberális értelmiség kapcsolatait emelném ki.

Az azonban, ami most jelent meg a Wall Street Journal-ban és a Washington Post-ban Orbán Viktor beszédéről minden képzeletet felülmúl, és az újságírással szemben támasztott minimális etikai elvárásnak sem felel meg.

A WSJ-ben az Orbán-beszéddel kapcsolatban le lehetett írni, hogy Magyarországon a „nacionalista elit” sok tagja számára nem pusztán fantázia a határokon átnyúló Nagy Magyarország feltámasztása. A szerző nyilvánvalóan valami nagyon durvát akart mondani, a lehető legdurvábbat, ami eszébe jutott, és/vagy soha nem járt hazánkban és fogalma sincs, hogy miről folyik manapság a beszéd a magyar elit tagjai között, legyenek mégoly nacionalisták. Nagy-Magyarországról egészen biztosan nem.

A Washington Post publicistája szerint pedig Orbán Putyin nyomdokain haladva nacionalista rendszert vezet be és uralmat gyakorol a médián. Így, ellentmondást nem tűrő határozottsággal ... Az aprócska tény, hogy hazánkban se szeri se száma a kormányt és vezetőjét naponta keményen kritizáló napi- és hetilapoknak, internetes portáloknak, TV-csatornának, a szerzőt cseppet sem zavarja. Éppen arra nem figyel, esetleg éppen azt akarja elhallgatni, hogy a külföldi publicisztikákat, és az ő írását is, megelőzték, azoknak mintegy megadva az alaphangot, az ellenzéki magyar médiában olvasható, ill. hallható írások, interjúk.

Tamás Gáspár Miklós az ATV-ben ezúttal is a legradikálisabb véleményt fogalmazta meg. Szerinte Orbán Viktor, aki nagy formátumú politikus és a neve fönn fog maradni (dixit TGM, akinek ez nyilván a drámai hangvételhez kellett), egyszóval Orbán idén Tusnád-fürdőn korszakos jelentőségű beszédet tartott és lényegében bejelentette a magyarországi demokrácia végét. Már megint, tehetnénk hozzá.

Végül néhány mondatban összefoglalom, hogy mit is akart, véleményem szerint, Orbán Viktor 2014-ben Tusnád-fürdőn elmondani. Valóban tartalmazott a beszéde eddig, így, általa ki nem mondott megállapítást, mégpedig azt, hogy a 2008-ban kezdődő világgazdasági válság következményei jelentőségükben 1918, 1945, és 1989 következményeihez mérhetők. A miniszterelnök szerint 2008 után, ugyan csak lassan felfogható módon, de egy másik világ bontakozik ki a szemünk előtt, és ebben a másik világban a nemzetek versenyt fognak futni azért, hogy ki találja meg előbb azt az államformát, amely az adott nemzetet sikeressé fogja tenni. Ennek a mondatnak kétségtelenül messze vezetnek a következményei, Orbán Viktor azonban pontosította az állítását, amennyiben szerinte az új államnak továbbra is el kell fogadnia a demokrácia alapelveit, de a demokrácia ezután nem lesz szükségképpen liberális. „Ez azt jelenti, hogy a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel és egyáltalán a társadalom liberális megértésével szakítanunk kell”, mondta a miniszterelnök.

Arra is megadta a választ, hogy miért kell ezt tennünk. Azért, mert a liberális társadalomszervezés az elmúlt 20 évben Magyarországon azt eredményezte, hogy minden konfliktusban az erősebbnek lett igaza.

Ezután viszont, mondta Orbán Viktor, ő azt javasolja, hogy a társadalomnak legyen a szervező elve, hogy „amit nem akarsz, hogy veled megcselekedjenek, azt te se tedd másokkal”.

„És megpróbáljuk a magyar közgondolkodásban, az oktatási rendszerben, a saját magunk viselkedésében a személyes példáinkkal erre az eszmei alapra helyezni azt a világot, amit magyar társadalomnak nevezhetünk”, mondta a miniszterelnök. Ez valóban nagy horderejű kijelentés. Megtalálható szinte minden világvallásban, így pl. a Máté evangéliumában kimondja Jézus is ennek a mondatnak a parafrázisát.

Nem lesz egyszerű ezt a célt elérni, annyi bizonyos, de, ha célként ott lebeg a kormányzat előtt, akkor előbbre juthatunk, mint a liberalizmus alapvetésével.