Kánikula

2014-06-12 00:00Szepesi Sándor Szerzők listája

Kaptunk egy kis ízelítőt az igazi kánikulából az elmúlt napokban, aminek a magam részéről kifejezetten örültem. Fanatikusan nyár-, illetve hőség-párti vagyok: télnek már a jellege is idegesít, az őszről meg inkább ne is beszéljünk. Persze jóból (melegből) is megárt a sok(k), a kánikulával kapcsolatos kommunikációból pedig még jobban. Komolyan mondom, szerintem ettől utálják meg az emberek igazán a hőséget.

Kiáll például az ismert meteorológus a kamera elé, és teljes szakmai bölcsességgel kijelenti, hogy "ma is nagyon meleg volt!"

Vajon miből gondolja, hogy nem vettük észre...? Vagy talán azon hezitálóknak akar segíteni, akik még nem tudták eldönteni, mínusz húsz fokban dideregtek-e aznap, vagy éppen plusz negyvenben izzadtak? Aztán ugye, egy magára valamit adó elektronikus médium azt is óránként bemondja ilyenkor a hírek végén, hogy "vigyázzanak magukra, ne menjenek a tűző napra a déli órákban".

Persze. Teljesen életszerű, ahogy ül a család otthon a kánikulában (dél körül) gondolkodnak, mivel töltsék el az időt, és már épp indulnának a tűző napra - mert hát mi egyebet is csinálna épeszű ember a hőségben? - amikor elhangzik a rádióban az intés, és eljöve az isteni megvilágosodás: "Anyjuk, maradunk!"

Azon tanács pedig már egyenesen provokáció az össznépesség irodában, munkahelyen robotoló szegmensével szemben, hogy "aki csak teheti, keresse fel a vízpartokat!" És aki esetleg nem teheti, az mit csináljon? Főjön meg? De még ha valaki éppen a szabadságát tölti, annak sem javallott, hogy eme jó tanácsra hallgasson! Tudniillik ha csak a partot "keresi fel", és nem megy bele a vízbe, éppen úgy megmekken a melegtől, mintha valahol a belvárosban örvendezne a délibábos aszfaltnak!

A média-időjósok a melegben állandóan azt számolgatják, mikor jön már "végre" a hűvös, a hidegben pedig azt, hogy mikorra várható egy kis melegedés. Szóval nem jó itt már semmi. (Egyszeri bölcsesség: „Nem lenne jó ha minden nap vasárnap lenne, mert akkor minden nap azért aggódnék, hogy másnap hétfő lesz!”)

Ha valakinek nagyon elege van a hőségből, esetleg gondoljon bele, mi lenne, ha itt is olyan nyúlfarknyi lenne a nyári évszak, mint mondjuk Skandináviában?

Ha itt is olyan viccek járnák, mint mikor kérdi egyik svéd a másiktól, hogy mit szól, milyen volt az idei nyár? Mire az: nem tudom, aznap éppen moziban voltam!