Teljes foglalkoztatottság

2014-03-21 00:00Mike György Szerzők listája

A munkahelyteremtés kérdése a rendszerváltás óta Magyarország, és benne Miskolc egyik, ha nem a legfontosabb kérdése. A hasznos és jövedelmet termelő munka nélküli élet szétzilálja az embert, a családot, és később a társadalmat. A munkanélküliség csökkentése azonban korántsem egyszerű feladat.  A gazdaság növekedése ugyanis nem jár együtt automatikusan munkahelyek teremtésével, ezzel szemben recesszióban ugrásszerűen szűnnek meg a munkahelyek.

Városunk, és egész Magyarország számára kedvező fejlemény a világgazdaság globalizálódási folyamata, az idetelepülő külföldi cégeket ugyanis az itt található olcsó, és szakképzett munkaerő vonzza elsősorban. Ezek a cégek tehát munkaigényes, termelő beruházásokat valósítanak meg, amelyek révén a munkanélküliség jelentősen csökkenthető. Miskolc, hogy egy manapság népszerűvé váló kifejezéssel éljek, ezen a területen egyre jobban teljesít.

Csak a legnagyobb beruházásokat kiemelve, az előző év végén jelentette be a Bosch, hogy 2014 második felétől jelentősen bővíteni fogja a kéziszerszám gyárának termelését, ez 320 új munkahelyet jelent városunkban. Néhány napja pedig megtörtént az 1000 fő foglalkoztatását tervező Takata gyárának alapkő letétele, a gyár idén ősszel megkezdi a termelést. A folyamat láthatóan az egész országban felgyorsult, hiszen az elmúlt időszakban szinte naponta adtak át a miniszterelnök jelenlétében termelő üzemeket a Vas megyei Csöngétől, Székesfehérváron át, Gyöngyösig.

A második Orbán-kormány azonban nem elégszik meg a nemzetközi cégek letelepítésével, hiszen a célja a teljes foglalkoztatottság elérése. Első lépésként nagyszabású közmunka programokkal igyekszik a tartós munkanélkülieket visszavezetni a munka világába, és ezzel párhuzamosan kiterjedt képzési programokat támogat a közmunka utáni elhelyezkedés segítése érdekében. Végül, de nem utolsó sorban a magyar kis- és közepes vállalkozások megerősödése érdekében a kormány csökkentette a nyereségadót és az MNB rendkívül kedvező kamatozású növekedési hitelprogramot valósít meg, amelynek most zajlik a második fázisa.

Mindezen intézkedések eredményei Miskolcon jól láthatóak, hiszen a 2002 és 2010 között másfélszeresére nőtt munkanélküliségi ráta ebben a ciklusban vissza fog csökkenni a 2002-es szintjére.

A munkát azonban folytatni kell …