Kocsonyafarsang

2014-01-24 00:00Mike György Szerzők listája

Miskolcon 2014. február 20–23-a között, a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc legnagyobb gasztrofesztiválja, a Miskolci Becherovka Kocsonyafarsang. A Kocsonyafarsang szervezője Miskolc Város Polgármesteri Hivatala és a város kultúrával és turisztikával foglalkozó intézményei.
Miskolc jó ideje minden év februárjában kocsonyalázban ég. A kocsonyafesztivál korábbi szervezőinek érdeme az ötlet maga és a hagyomány megteremtése. Ezt az érdemet nem is óhajtja tőlük elvenni senki, valóban sikeres fesztivált szerveztek. A fesztiválok sikeres megrendezéséhez azonban hozzátartozik a szigorú és pontos elszámolás a szállítókkal, és a szolgáltatókkal.

Egy ideje ezen a téren komoly problémák adódtak a fesztivál megrendezése körül, annak ellenére is, hogy a város kezdetektől fogva minden évben jelentős összeggel támogatta azt.

2013-ra már több beszállítóval, illetve szolgáltatóval szemben milliós nagyságrendű tartozásokat halmoztak fel a szervezők, és Miskolc egyik önkormányzati társasága, valamint egy szegedi cég felszámolást kezdeményezett ellenük a milliós kintlévősége miatt. Ezután a fesztivált szervező cégek vezetője az önkormányzathoz fordult segítségért. A város a jövőbeni pénzügyi problémák elkerülése érdekében közös gazdasági társaság alapítását javasolta, és a véleményem szerint már kezdettől ezt kellett volna tennie. A „Több, mint legenda...” Nonprofit Kft. és az ugyanezt a nevet viselő alapítvány azonban a hírek szerint, a szóbeli megegyezés ellenére visszalépett a szerződés aláírásától. A városvezetés csak ezután döntött úgy, hogy a miskolciak érdekében maga Miskolc rendezi meg idén a szokásos időpontban a kocsonya ünnepét. A kocsonyafarsangon rangos előadóművészek szórakoztatják a publikumot, minden korosztály talál majd köztük kedvenceket, a kereskedők, kézművesek már jó előre kibérelték a helyeiket, és minden jel szerint 2014. február 20. és 23. között a miskolciak és minden idelátogató vendég nagyszerűen fogja magát érezni a kocsonya ünnepén.

Befejezésül még annyit tennék hozzá, hogy gyakorlatilag politikai kampányidőszakot élünk, ezért érthető, hogy sokan politikát látnak bele ebbe az ügybe is. Kis képzelőerővel persze mindent meg lehet magyarázni, ez csak kiindulópont, és premisszák kérdése. Úgy gondolom azonban, hogy ha egy vállalkozás, működjön akár nonprofit alapon, egy évtizeden keresztül évente több tízmillió forintot kap egy város önkormányzatától, illetve cégeitől, akkor kutya kötelessége pontosan és időben kifizetni a számláit. Ha ezt tették volna, meggyőződésem, hogy idén is megkapták volna a területfoglalási engedélyt.