Karácsony ünnepe

2013-12-17 00:00Mike György Szerzők listája

Karácsony a kereszténység nagy ünnepe, egyúttal az emberiség egyik legősibb ünnepe, amely eredetileg a nap fordulását, és az újabb év eljövetelét jelezte. A modern kor emberének a karácsony mindenütt a világon a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amelynek egy idő óta fölerősödött a családi vonatkozása is. A keresztény hívő számára azonban a Karácsony leginkább a Teremtő szeretetét és ajándékát jelenti a világnak, nekünk, embereknek.

Isten nekünk ajándékozta egyszülött Fiát, azaz önmagát tiszta szeretetből, hogy mi emberek örök életűek lehessünk. A mi egymásnak adott ajándékaink erre a szeretetre emlékeztetnek bennünket, amit nekünk is úgy kellene elfogadnunk, ahogyan a gyermek fogadja az ajándékot: őszinte, feltétel nélküli örömmel és számítás nélküli természetességgel. Mert a gyermekek azok, akik mindenütt őszintén boldogok ilyenkor, ők a legőszintébb és igazi hívők, s bennünket is elvarázsolnak.

Hosszabb időn át éltem Párizsban, a fény városában, és ilyenkor karácsony előtt a gyerekekkel többször is körbejártuk a várost, ahol közel nyolcvan helyszínen lehet felkészülni a karácsonyra, átélni az ünnepet. A világ legszebb sugárútján a Champs-Elyséen csaknem kétszáz árus, kézműves termékei közül lehet választani, de minden évben van valami egyedülálló produkció, például szikrázó jégszobrok, amelyek műemlékeket, híres épületeket jelenítenek meg. Nagyon kedvelt helyszín a La Défense is, ahol csodálatos fényárban úszik minden ilyenkor és élőzene szórakoztatja a közönséget.

A Nation téren a világ minden tájáról származó ajándék ötleteket, dekorációt lehet találni. A gyerekek kihagyhatatlan megállója volt minden évben a Galérie Lafayette áruház kirakata, és játékbábu installációja. Az Eiffel toronyban, az első emeleten korcsolyázás közben lehet megcsodálni egész Párizst, de lehet korcsolyázni a Trocadero téren, a Hotel de Ville-nél, azaz a Városháza előtti téren, és még tucatnyi helyen, történelmi nevű tereken. Ha pedig valaki valami nagyon finomat szeretne enni, mézeskalácsot, csokoládét, süteményeket, tésztákat, kolbászt, és más húskülönlegességet az mindezt nagy választékban megtalálja a Gare de l’Est-re előtti téren.

Ezeken a ma is élő emlékeken elmerengve kívánok minden kedves olvasónknak áldott, békés karácsonyt és nagyon boldog, sikeres új Évet.