1956. október 23.

2013-10-18 00:00Mike György Szerzők listája

Jó néhány napja elkezdődött a készülődés az '56-os ünnepre. Szándékosan nem írok nemzeti ünnepet. 1990 óta nem lehet vitás, hogy október 23. ünnepnap. De vajon nemzeti ünnepünk is? A nemzeti ünnepnek a teljes nemzet emlékezetében benne kell lennie, s egyúttal az egész nemzet szívében is. Ez azonban nem történik meg magától, ezt akarni kell, tenni kell érte. Minden magyar embernek akarnia kell, hogy '56-ra gondolva az akkori lelkes nemzeti egységet érezze önmagában, és akkor október 23. ugyanolyan nemzeti ünnep lehet, mint mondjuk március 15.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez már így van. Nem vagyok biztos abban sem, hogy minden magyar állampolgár felismerte '56 világtörténelmi jelentőségét. Sőt, azt gondolom, hogy amikor a magyar társadalom megosztottságáról beszélünk, akkor 1956 eseményeinek különböző megítéléséről is beszélünk.

Pedig a világ már jó ideje felismerte 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét. A világ október 23-án Magyarországgal ünnepel, és ez nem fordul elő egyetlen másik ünnepünkön sem. 1956-ban az egész világ lelkesedett a magyar forradalomért, azonosult vele, és nagylelkűen segítettek is. A világon mindenütt magyarok tíz-, sőt százezrei találtak menedéket, kaptak munkát, lakást, folytathatták tanulmányaikat.

1956-ban a világ és benne Magyarország egyet akart: a szocialista Szovjetunió bukását, és ha ez akkor nem is teljesült, végül a forradalom elérte a célját. A Szovjetunió bukásában a magyar forradalomnak fontos szerepe volt, a szovjet rendszer ezt a csapást már soha nem tudta kiheverni. 1956 után reform reformot követett, és a végén már a rendszer legodaadóbb hívei és támaszai is reformereknek nevezték magukat. Leginkább persze az eseményekre visszatekintve.

Azzal kezdtem: lehet-e egyszer 1956 évfordulója igazi nemzeti ünnep? Ez nem jön el magától, ezért tenni kell, szólt a folytatás. És büszkén mondhatom, hogy a magyar történelmi öntudat alakításában igazi példát mutat a mai miskolci városvezetés. Mert Miskolc jelentős szerepet játszott 1956-ban a magyar történelem alakításában - ami egyébként sajnos nincs jelen megfelelően a miskolciak tudatában.

Pedig ennek a történelmi szerepnek léteznek a dokumentumai, léteznek szuggesztív fotók róla. Ezekből a fotókból alkottak meg öt stációt Miskolcon, az '56-os miskolci forradalom öt stációját. Mégpedig úgy, hogy a forradalmárok egykori útvonalának egy-egy pontján helyezik el őket.
2013. október 23-a után miskolci járókelők százai fognak majd nap mint nap ezek előtt a fotók előtt elmenni. Eleinte talán megállnak és rácsodálkoznak majd a megörökített eseményekre, idővel azonban a saját életük részévé válnak.
Így válik Miskolc 1956-os októbere, és vele egész '56 a mai hétköznapok, és ezzel a magyar öntudat részévé.