A változó Mesterházy

2013-09-25 00:00Tóth Gy. László Szerzők listája

Mesterházy Attila az MSZP elnöke, és a baloldal nyilvánvaló miniszterelnök-jelöltje az MSZP által Miskolcon, rendezett nagygyűlésen megtette, amit lehetett. Ellenzéki politikusként  igazságos, szabad, biztonságos országot ígért az állampolgároknak. Olyan országot, amelyikben mindenki jobban él.  Kormányra kerülésük esetén arra törekednek majd, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, bölcsődei és óvodafejlesztési programot indítanak, a kis- és középvállalkozásoknak kiemelt segítséget nyújtanak, a nyugdíjasoknak garantált ellátást, nyugdíjprémiumot, a fiataloknak tandíjmentes tanulást stb.

Ezt ugyan valami rejtélyes ok folytán nem tartják sem populizmusnak, sem szociális demagógiának, de nagyon csekély valóságismeret kell ahhoz, hogy ezt valaki elhiggye. Ilyen triviális mutatványokkal nem lehet választást nyerni, hiába mondta Mesterházy, hogy az Orbán-kormány már megbukott, mert változás kell. Az országban nincs kormányváltó hangulat, ráadásul a közvélemény-kutatási adatok is egyértelmű Fidesz-fölényt jeleznek, lassan három éve. Pillanatnyilag egy elenyésző kisebbség akar csak változást.

Az MSZP kétségbeejtő helyzetét jelzi, hogy Mesterházy Attila is vészes gyorsasággal sodródik balra, a Török Zsoltok és a Szanyi Tiborok közé. Ígérete szerint mindenkinek igazságot fog szolgáltatni, akit az Orbán-kormány megalázott, megfélemlített, vagy kisemmizett. Leszámolás helyett igazságos elszámoltatás lesz.

De hogy valójában mi lesz, azt csak a voksok összeszámolása után tudjuk majd meg.