Miskolc fesztiválváros

2013-09-18 20:45Mike György Szerzők listája

Hangulatos sörkertekben szórakozhatott, három színpadon számtalan koncertet, egészen pontosan 30 együttest láthatott a miskolci és a Miskolcra látogató közönség szeptember 5 és 8 között az idén másodszor megrendezésre kerülő Miskolci Sörfesztiválon. Miskolc a kocsonyfesztivállal, az operafesztivállal, a szeptemberi sörfesztivállal, és a Cinefesttel méltó módon feliratkozott a magyar fesztiválvárosok közé. Szeptemberben egyébként csak a mi két fesztiválunk ad lehetőséget az egész országban ilyen nagy közösségi ünnepre, ezért aztán joggal várhatjuk azt, hogy az ország minden részéből és külföldről is érkeznek hozzánk a nyárutón nagy számban turisták, feldobva az idegenforgalmat.

Régóta reméltük azt, hogy Miskolc végre ki tudja használni természeti adottságait, és képes lesz tömegesen idevonzani a magyar és külföldi turistákat.

A miskolci turizmus statisztikai számai azt mutatják, hogy ez ma már nem csupán reménykedés és fogadkozás.
A város szállodái mind tele vannak, a Cinefest szervezői ezen a héten a legnagyobb nehézségekkel próbálják elhelyezni az érkező külföldi nevezetességeket, a bevételek szeptemberben is maximálisak, jelentősen kitolva a nyári főszezont.
Mindez megerősíti a régi aranyigazságot: csak dolgozni kell, jelen esetben szervezni, „marketingolni” és az eredmény nem maradhat el.
Egy keveset beszéljünk a számokról is, hiszen jó ideje csak a mérhetőség, és a mennyiség az a jellemző, ami számít …
Tavaly 70.000 látogató ment el a Sörfesztiválra és 100.000 liter sör fogyott. A szervezők idén ezeket a számokat szerették volna túlszárnyalni, de ha jól tudom most is hasonlóan alakultak. A rekord elmaradt, de a tömeg így is hatalmas volt mindenütt. Egyébként nem is biztos, hogy a Népkert elbírna nagyobb tömeget a négy nap alatt.
A Sörfesztivál nagy sztárjaiból kiemelve néhányat, itt volt az Első Emelet, a Carbonfools, Fenyő Miklós, a Hooligans, a Punnany Massif, az Edda Művek, Caramel, az Irigy Hónaljmirigy, és Kasza Tibi. Nekem még a kézműves sörfőzdék termékei jelentettek különleges élményt, és ezzel nem voltam egyedül.

Miskolc fesztiválváros.

A definíció nem létezik ez teljesen szubjektív dolog, az emberek megítélésén múlik, attól függ, hogy mi épül be a közhiedelembe; a város nevére beugrik egy fesztivál, vagy éppen egy rendezvényről egy adott helység jut eszünkbe. Miskolc jó úton halad, de közvélemény-kutatási adatok hiányában erről még keveset mondhatunk. 
Mindenesetre Miskolc fesztiválváros, ez nem rossz program, és tekintsük úgy, hogy még csak az út elején tartunk. A fesztiválok növelik a miskolciak nemzetközi kapcsolatait, az idegenforgalmat, a helyi adókat, és nem utolsó sorban a miskolciak önbizalmát, amire valljuk meg, nagy szükség van.

Az is igaz, hogy a fesztiválok egy bizonyos pont után önmagukban már nem vonzanak nagyobb közönséget, egy idő után megtelnek a rendelkezésre álló terek, elérik a maximális befogadóképességet. Fejlődni még több fesztivál indításával lehetne, de ennek is vannak határai, nem minden város bír el számos egyformán hangsúlyos nagyrendezvényt. Plusz programokkal, szórakozási, pihenési lehetőségekkel kell maradásra bírni a látogatókat, ezek kiaknázásához azonban idő kell. Miskolcon a szállodai kapacitást is bővíteni kell. 
Talán nem lenne rossz az sem, ha az egyes fesztiválok nem teljesen ötletszerűen bukkannának föl, és lenne egy, vagy több gondolat, koncepció, amire az év fesztiváljait, vagy egy részüket felfűzhetnénk, túl azon, hogy mindegyik szeretett városunkat gazdagítja.
Akárhogy is, hosszú évek után Miskolcon valami megmozdult, olyan események jönnek létre, amelyekhez lehet kötődni, amelyeket lehet várni, amelyeket lehet szeretni, amelyek mindenképpen  lakhatóbbá teszik a várost.