A változás biztos

2012-12-31 00:00Tajthy Ákos Szerzők listája

Évről évre felteszem magamban a kérdést: mit is ünneplünk, ilyenkor, az ó- és a újév határán? S, minden évben meg kell állapítanom, hogy nincs erre biztos képlet, ami alapján elmondhatnánk, hogy ki, és hogy mit is ünnepel, mire is vár ilyenkor. Egy azonban mindenkiben közös: szilveszterkor lezárunk egy lapot, és nyitunk egy újat, azt a bizonyos tisztát. Ha pedig ez így van, akkor kijelenthető, hogy az év utolsó és a következő év első óráiban kicsit a változást is ünnepeljük.


Azt persze mindannyian jól tudjuk, hogy a világ folyamatosan változik. Az óév utolsó napja azonban tökéletes arra, hogy pici számvetést készítsünk arról, hogy ez az állandó változás miként is hatott az én életemre? Megragadtam a lehetőségeket, amiket adott nekem? Figyeltem azokra, akik nekem fontosak, felhívtam-e a figyelmét arra, ha az élet neki kínált egy lehetőséget a jobbra? Megtettem mindent azért, hogy a jobbá tegyem az életemet azokon a területeken, ahol ennek szükségét érzem?

Mikor ilyen aspektusból átgondolom évről évre az életemet, bizony sokszor rájövök, hogy először féltem a változástól - mert habár nem mindig volt minden jó, de sok minden biztos volt. Biztos, és sok esetben biztosan rossz. És mégsem léptem, mikor az élet tálcán kínálta a változást, vagy éppen léptem, de hetekig gondolkodtam rajta, vajon megtehetem-e Gondolkodtam, mert féltem. S ezzel sem hiszem, hogy egyedül volnék a világban.  Legtöbbünk fél a változástól, fél változtatni, pedig a változás nem csak rossz irányba mutathat, de talán a rossz tapasztalatok miatt mindig félünk lépni, a változás felé.

A szilveszter ennek ellenére mégis a változás ünnepe is. A visszatekintésen túl ugyan van mód kicsit előre is tekinteni. Terveket szőni, min is akarunk változtatni a következő 365 napban, mit akarunk jobbá tenni az életünkben. Onnantól pedig már csak várni kell, remélni és hinni, hogy az élet majd megadja a lehetőséget arra hogy változtassunk.

És talán, ha így állunk hozzá, nem félünk majd a következő évben attól, hogyha valamit másképp kell csinálnunk, ha valami megváltozik, mert a változásban egyben az új lehetőségeket is meglátjuk.

Vagy ahogy egyik kedvenc íróm, Márai Sándor mondja:
"Kis és nagy bonyodalmak csőstül sűrűsödnek életünkben; semmi nem kap alakot, mindenben ellenállás van, különös, rendszeres akadályok torlaszodnak mindenben, mindenben... Ezt a hét próbát, ami a valóságban hétszer hét, ki kell bírni; és nem hinni abban, hogy "aztán jobb lesz"; talán semmi nem lesz jobb. De a változás biztos, ez a törvény."

Sikerekben gazdag boldog újévet kívánok magam, valamint a Miskolci Napló, a minap.hu és a Miskolc Televízió minden készítőinek, kollégáimnak nevében!

Tajthy Ákos