Külföld

A panelfelújítást is támogatja az EU

2009-04-03 09:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE euroovezet.jpg

Az EP csütörtökön 629 igen, 17 nem, 12 tartózkodó vokssal megszavazta azt a jogszabályt, amely értelmében társfinaszírozás nyújtható az egész unióban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból az energiahatékonysági beruházásokra nemzeti, regionális vagy helyi szinten.

Támogatás adható így a dupla ablaküvegezésre, a szigetelésre, a napelemek felszerelésére, a régi vízmelegítők kicserélésére. Az ERFA hasonló támogatásait egyelőre csak az EU 12 legújabb tagállamában (például Magyarországon) lehet igénybe venni, és ott is csak az épületek közös használatú részein. Mostantól a régi tagállamokban is fel lehetne használni ilyen célokra az ERFA-pénzeket. Az alap költségvetése nem nő, csak a tagállamok csoportosíthatják át erre a rendelkezésükre álló összegeket, legfeljebb azok 4 százalékáig. Az új tagállamokban továbbra is 6 százalék lesz a lakásokra költhető maximum. A támogatások pontos szabályait a tagállamok határozzák meg. Az épületek az EU-ban az energiafelhasználás 40 százalékáért felelősek, ésugyanekkora a részük az üvegházgáz-kibocsátásból is. Az Európai Bizottság becsléseszerint 2020-ra 28 százalékos spórolást lehet elérni az energiahatékonyság növelésével. Harangozó Gábor uniós képviselő azt mondta, "az unió lakosságának jelentős része él panellakásokban, az ilyen lakóépületek fejlesztésével kézzelfoghatóan javítjuk az ott élők anyagi körülményeit és csökkentjük az épületek energiafogyasztását, munkahelyeket teremtünk és őrzünk meg". A mostani változások Magyarországon a panellakások 90 százalékának felújítását teszik lehetővé - tette hozzá a képviselő.
"Mivel azonban az alapok továbbra is csak városi területeken finanszírozzák a felújításokat, mégsem örülhetünk önfeledten. A leginkább rászoruló vidéki térségek nyomorban élő lakosságát ismét magukra hagyjuk" - vélte Harangozó, aki a Bizottságtól ennek a megoldását kérte.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!