Gazdaság

Átadták a Mechatronikai Ipari Parkot

2009-03-25 12:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mechatparkatad.png

Ahogy arról már többször beszámoltunk, uniós támogatással valósulhatott meg Miskolcon a Mechatronikai Ipari Park beruházás. A 44 hektáros terület teljes közművel ellátva várja a letelepülni szándékozó cégeket.

A mintegy 1,3 milliárd forint összértékű Mechatronikai Ipari Park fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektje, így az Észak-magyarországi Operatív Program támogatásával, és az Európai Unió ötven százalékos társfinanszírozásával valósult meg.
Már 2005 óta működik a Miskolci Ipari Park, amely azonban, köszönhetően a befektetői aktivitásnak, csaknem teljesen megtelt, így szükségessé vált újabb területekkel való bővítése. A fejlesztés elengedhetetlen volt, és létfontosságú a város fejlődése szempontjából, az elmúlt időszakban ugyanis megélénkült a befektetői érdeklődés a zöldmezős területek iránt. A miskolci sportrepülőtér melletti fejlesztés a magyar kormány által is kiemelten támogatott projekt lett, így még tavaly májusban elindulhatott a beruházás, az ünnepélyes átadásra pedig szerdán reggel kerülhetett sor.
Káli Sándor, Miskolc polgármestere szerint jobban örülhettünk volna, ha nem lenne gazdasági válság. De hisz benne, hogy azok a cégek, akikkel előrehaladott tárgyalások folytak és folynak, vissza fognak jönni. Ez a terület megadja a lehetőséget Miskolcnak, és elsősorban erre van szüksége a városnak. A polgármester a fejlődést az ipari beruházásokban látja, melyek a miskolci kezeknek és fejeknek adnak lehetőséget.
Varju László, a Nemzeti, Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára abban hisz, hogy jobb idők jönnek, és ezzel együtt jár a gazdasági lehetőség is, amire mindenki vár. Szükség van az ilyen beruházásokra, mert ha elindul a fejlődés, akkor kell, hogy legyen hely, ahol munkahelyek teremtődnek. A minisztérium és az ITDH Hungary segít a befektetők keresésében – tette hozzá a miniszter.
Francsics László, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője hangsúlyozta, hogy az iparipark-fejlesztés volt az első projekt a regionális operatív programban, amelynek aláírták a szerződését, és most ez az első, amely megvalósult. A feladat, hogy az ilyen projekteket gyorsítsák, és munkahelyeket teremtsenek, az igazgató szerint ugyanis a válságra a választ az ilyen projektek adják.
Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója arról beszélt, hogy sokan lobbiztak ezért a területért, ezért a projektért, és az elmúlt öt év munkájának egy fontos állomása most a park átadása. Mellette van a Bosch út, és bízik abban, hogy kormányzati segítséggel a közvetlen autópálya kapcsolat is megvalósulhat, így versenyképessé téve a parkot.
Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója megköszönte minden résztvevőnek a segítséget és a munkát, mielőtt átvágták a szalagot, és hivatalosan is átadták a miskolci Mechatronikai Ipari Parkot.

Fotókm.png


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!