Gazdaság

Állásbörze az egyetemen

2009-03-19 18:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egytem.jpg

Tizenötödik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb vidéki állásbörzéjét, a Miskolci Egyetemi Állásbörzét március 25-én, szerdán délelőtt 10 és délután 4 óra között a Miskolci Egyetem előcsarnokában és díszaulájában. A Miskolci Egyetem Diák Irodája és a MEHASZ Kht. által szervezett egynapos rendezvény alkalmat nyújt a cégek bemutatkozására, állásajánlatainak megismertetésére.

A nagyszabású találkozón lehetőség nyílik az egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek, valamint a cégek, vállalatok számára a közvetlen kapcsolatteremtésre, valamint információgyűjtésre a diplomások – köztük a frissdiplomások – iránti keresletről.
A börzék egyik nagy előnye, hogy személyesen is megismerkedhetnek az álláskeresők a cégek kiválasztásért felelős szakembereivel, akiktől részletes információkat kaphatnak azzal kapcsolatban, hogy mire is számítsanak a felvételi eljárás során. Azt is megtudhatják, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy egy adott cégnél dolgozhassanak. Sokat számít, hogy az érdeklődőket „nem dobják be egyből a mélyvízbe”, hanem hasznos tanácsokkal látják el a felkészüléshez. A börze szervezői azt tanácsolják, hogy aki tudja, használja ki az állásbörzék nyújtotta első kapcsolatteremtési lehetőségeket, mert azok több más előnyük mellett sok önbizalmat is adhatnak.
Az érdeklődők ne arra számítsanak, hogy aláírt munkaszerződéssel távozhatnak, a kiállítóknál leadott önéletrajzok alapján a cégek általában később válogatnak. A standoknál folytatott beszélgetés során tett jó benyomás azonban befolyásolhat egy későbbi interjút, így sokat javíthat egy állás megszerzésének esélyén.
Ezért az érdeklődők feltétlenül hozzanak magukkal önéletrajzot, amit a számukra érdekes standoknál hagyhatnak!
A börzére ellátogatók előzetesen tájékozódjanak azokról a cégekről, melyek standjához szeretnének ellátogatni – ehhez segítséget nyújt a www.uni-miskolc.hu/allasborze oldal. Az állásbörze nem csak az államvizsga előtt állóknak nyújt hasznos segítséget. Az alsóbb évfolyamok hallgatóinak is érdemes megismerni a cégeket és az általuk felkínált együttműködést a tanulmányok célorientált folytatásához. Ezek a szakmai továbbképzés, a szakmai gyakorlatok, ösztöndíjak, a diplomakészítésben való közreműködés lehetőségeit, a személyes konzultációkat és a céggel való szorosabb kapcsolattartást jelentik. Nem elég végzősként megjelenni egy-egy ilyen eseményen, már most gondolni kell a jövőre, megismerni a cégek által támasztott követelményeket.

Állásbörze Felkészítő Napok

Az Állásbörze Felkészítő Napokon (ÁFN) – az Állásbörze kísérőrendezvényén, amelyet február 18-tól március 24-ig kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők – a hallgatók felkészülhetnek az egynapos állásbörzére, a cégekkel való találkozásra, próbainterjúkra. Az ÁFN hatékonyága abban is mérhető, hogy a börzén kiállító cégek visszajelzései alapján a karrierkurzus résztvevői felkészültebben, célorientáltabban érkeztek az állásbörzére.

Kereslet és kínálat

Ebben az évben 59 standon csaknem 65 kiállító vesz részt a börzén. Ebből 51 állásajánlatokat kínáló, közvetítő cég, szervezet, 6 külföldi ösztöndíjakat, munkalehetőséget kínáló szervezet és 8 további partner. A Miskolci Egyetemi Állásbörze ezzel a legnagyobb vidéki állásbörzének számít.
A konkrét állásajánlatokat kínáló kiállító cégek tevékenységi területük szerint jellemzően gyártással (motor, szerszám, autóipari, vegyipari, jármű, elektronikai, stb.), informatikával, szoftverfejlesztéssel, tanácsadással, munkaerő közvetítéssel és pénzügyi szolgáltatással foglalkoznak. Ezek csökkenő sorrendben az alábbi területeken kínálnak állást: műszaki, termelés, technológia, logisztika, vezető-utánpótlás/gyakornoki program, informatika, beszerzés, minőségbiztosítás, értékesítés és kereskedelem, kontrolling, pénzügy, számvitel, adminisztráció, tervezés, gyártástechnológia, marketing, HR, könyvvizsgálat, ügyfélszolgálat, jog, egészségügy, telekommunikáció, média, tanácsadás, nonprofit szektor, idegenforgalom, ingatlanpiac, anyagtechnológia.
A kiállítók átlagosan 30 diplomásnak kínálnak állást, ebből 20-at frissdiplomások számára. A kiállítók jelentős számban kínálnak állást nem frissdiplomások számára is, ezért a korábban végzettek, főként a néhány éves szakmai gyakorlattal rendelkezők számára is nagy lehetőségeket rejt a börze.
A legtöbb ajánlat gépészmérnököknek, közgazdászoknak, villamosmérnököknek és minőségbiztosítási mérnököknek szól. A résztvevő cégek kifejezetten keresnek logisztikust, informatikust, szoftverfejlesztő mérnököt, műszaki menedzsert, bányamérnököt, olaj- és gázmérnököt, környezetvédelmi mérnököt, anyagmérnököt, kohómérnököt, vegyipari gépészt, vegyészmérnököt, építőmérnököt, épületgépészt, közlekedésmérnököt, hegesztőmérnököt, vagy más műszaki, mérnöki végzettségűeket. továbbá jogászt, gyógyszerészt, grafikust. Aki nem ilyen végzettséggel rendelkezik, annak is érdemes kilátogatni a börzére és jelentkezni, mert több cég keres bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársat, és az idén is jelen lesz 7 személyzeti tanácsadó, közvetítő cég, akik adatbázisába be lehet kerülni.
Mindössze 19 cég adott meg konkrét adatot a várható bruttó fizetésre vonatkozóan. Ezek közül 11 cégnél 201-250.000 Ft közötti, 4 cégnél 151-200.000 Ft közötti, 3 cégnél 251-300.000 Ft közötti és 1 cégnél 301-500.000 Ft közötti kezdő fizetéssel lehet elhelyezkedni. Több cég a versenyképes jelzőt használja, illetve a fizetés megegyezés szerinti. Emellett általában továbbképzési, saját képzési rendszerben való részvételi, nyelvtanulási, előrelépési és külföldi szakmai gyakorlatszerzési lehetőséget is biztosítanak.
A 2008. évi állásbörze kiállítói körében végzett felmérésünk alapján a kiállítók fizetésen túli juttatásként közlekedési támogatást, étkezési támogatást és cafeteriát biztosítanak. A karrier lehetőségek közül a cégek leginkább előrelépési lehetőséget, képzési támogatást, illetve nemzetközi karrier lehetőséget nyújtanak a munkavállalóik részére.A tavaly végzett felmérésünk alapján a kiállítók 80%-ánál volt Miskolci Egyetemen végzett dolgozó, és a hallgatók elméleti és gyakorlati felkészültségét többnyire jónak minősítik. Egy pályakezdő diplomástól elsősorban az alábbi tulajdonságok meglétét várták el: megbízhatóság, motiváltság, vállalat iránti elkötelezettség, pontosság, terhelhetőség, rugalmasság, felelősségtudat, készség a csapatmunkára, nagy munkabírás.
A kiállítók szinte kivétel nélkül legalább közép szintű nyelvtudást várnak, el, de minden második cégnél tárgyalóképes nyelvismeret szükséges. A legtöbb cég nagyon fontosnak tartja az angol nyelv ismeretét, a második leginkább preferált nyelv a német. Az alsóbb évesek számára a cégek többsége felajánlja a szakmai gyakorlaton való részvétel és a diplomamunka-írás lehetőségét, de jó néhány cégnél ösztöndíjra is pályázhatnak a Miskolci Egyetem hallgatói.Az Állásbörze Kalauzban – amely a rendezvény helyszínén az információs pultban lesz elérhető – természetesen valamennyi résztvevőről találhatnak részletes információkat.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-19 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!