Gazdaság

Segít az ösztöndíj

2009-03-18 13:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetemfelveteli.jpg

A klasszikus mondás, vagyis hogy a pénz nagy úr, különösen a mai gazdasági helyzetben igaz igazán. Van, aki kemény fizikai munkával, van, aki szellemi tevékenységgel, van, aki mások szórakoztatásával keresi a betevőt. Az egyetemisták pedig tudássukkal, ők jegyeik, és az így elért átlag után kapnak havonta juttatást az egyetemtől. Az a hallgató, aki elég ügyes és eredményei is megfelelőek, akár egy fizetésnek megfelelő összeget is kaphat havonta.

Hosszú, tanulással töltött napok, átvirrasztott éjszakák – ez a jó jegyek ára. Ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy a hallgatók ne csak alap ösztöndíjat kapjanak az egyetemtől. A felsőoktatási intézményekben kétféleképpen lehet elnyerni ösztöndíjat: teljesítmény és szociális rászorultság alapján. Így több tízezer forintot is összeszedhet egy hallgató havonta.
A Miskolci Egyetemen egy hallgató, aki jó tanulmányi eredménnyel rendelkezik, szociálisan rászorult, kiemelkedő közösségi munkát végez, köztársasági ösztöndíjas és műszakis hallgató, akár 80-100 ezer forintot is össze tud gyűjteni havonta. Ahhoz hogy ezt az összeget megkapja a diák nem elég csak jól tanulni, hanem figyelembe kell venni a tantárgyak számát és a hozzájuk rendelt kredit pontokat is.
Persze vannak olyan hallgatók is, akik tanulmányik mellett diákmunkát is vállnak, hogy kevesebb pénzt hozzanak el otthonról, ezzel is segítve családjukat, viszont ez sokszor a tanulás és az egyetemtől megszerezhető ösztöndíj rovására is mehet. Az egyetemisták elmondása szerint tehát megéri jól tanulni, mert egy fizetésnek megfelelő összeget lehet összeszedni a jó jegyekkel.

Póczos N.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-19 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!