Közélet

A ház biztonságos, a sérültek is jobban vannak

2014-08-26 14:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE toxiciologoiai_osztaly_140826_ja_11.jpg

Ha minden jól megy, huszonnégy órán belül hazaengedhetik a kórházból az Árpád úti tűzben enyhe füstmérgezést szenvedett lakókat. Hogy az átélteken mikor tudják túltenni magukat, az természetesen más kérdés. A lakók közül sokan már visszaköltözhettek otthonukba. A többiek átmenetileg rokonoknál, vagy az önkormányzat által biztosított szálláshelyen lakhatnak.

– Hál’ Istennek, relatíve jól van az az öt felnőtt, aki a tűz miatt érkezett az ambulanciára – mondta el kedd délután a Miskolc Televízió érdeklődésére Kollár Tibor adjunktus, a megyei kórház toxikológiai részlegének vezetője. – Közülük már csak kettőnek vannak enyhe felső légúti panaszai, a füst belélegzése miatt nem lépett fel egyéb komplikáció.

toxiciologoiai_osztaly_140826_ja_6.jpg

A tüneteket gyógyszerekkel kezelik, és még folynak vizsgálatok is, így az adjunktus azt tartotta valószínűnek, hogy 24 órán belül hazatérhetnek a sérültek. Kollár Tibor azt is kiemelte: sokat köszönhetnek annak, hogy a tűzoltók és a mentők hamar kiértek, biztosították az elsődleges ellátást, hiszen a füstöt belélegezni halálos veszélyt jelent.

Márpedig, ahogy a lakók elmondják, füst volt bőven. Amikor a három emelettel feljebb, az ötödiken lakó Boncsér Árpádné felébredt, már a lépcsőházban és az ablakok előtt is sűrű, nehéz füst gomolygott.

– Rossz alvó vagyok, egész éjjel keveset aludtam. Hajnaltájt pedig arra ébredetem, hogy valami hatalmas robajjal ropog, recseg. Kinéztem az ablakon, és lángcsóvát láttam felcsapni. Felköltöttem a férjemet, a bejárati ajtón keresztül akartunk kimenekülni, de már nem tudtunk, olyan kemény, nagy füst gomolygott a lépcsőházban. Ablakot sem tudtunk nyitni a füsttől. Vizes törülközőt tettünk az arcunk, orrunk elé – emlékezett a történtekre a kórházba került hölgy.

paneltuz_arpadutca_140826ml_12.jpg

Természetesen hívták a tűzoltókat, de már nem ők voltak az elsők. A család hölgytagját az ablakon keresztül menekítették ki kosárral, férjét a lépcsőn tudták levinni. Nemcsak számukra volt megrázó a tűz, hanem még a szomszéd lépcsőházban élők számára is. Ahogy a 64. szám alatt lakó Németh Gyuláné elmondta, még nála is füst szag van.

A társasház közös képviselője, Novák Józsefné érdeklődésünkre elmondta: miután értesült a hajnali lakástűzről, azonnal a helyszínre sietett, és rögtön felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal. Folyamatosan egyeztetett az azóta eltelt időben is többek között a TIGÁZ, a MIVÍZ és az ÉMÁSZ szakembereivel, és mindenkitől sürgős intézkedést kért, hogy megteremtsék a lakók biztonságát. Novák Józsefné hangsúlyozta: mindenki azonnal intézkedett. Külön is kiemelte, hogy Kriza Ákos polgármester szintén azonnal a helyszínre sietett, és biztosított mindenkit a város önkormányzatának segítségéről.

paneltuz_arpadutca_140826ml_31.jpg

A közös képviselő elmondta azt is, hogy a gyors és összehangolt intézkedéseknek hála, 10 órára már helyreállt a rend az Árpád úti társasháznál, azután rögtön elkezdhették a takarítást. Mindent elkövettek, hogy helyreálljon a rend. A lift újra üzemel, az üvegezővel szintén egyeztettek már a kitört ablakok pótlásáról, az üresen hagyott lakásokat pedig lezárták. Rostás László, a város főépítésze statikusok segítségével mérte fel az épületben keletkezett károkat.

Örömmel értesültek arról, hogy lakótársaik, és az az idős férfi is, akinek a lakásában keletkezett a tűz, és égési sérülésekkel, valamint enyhe füstmérgezéssel jelenleg kórházban kezelik, jobban van. A lakástűz miatt kiköltöztetett lakókról Novák Józsefné elmondta, mindenkinek megvan a biztos helye: aki esetleg nem tud rokonokhoz költözni, azoknak az önkormányzat szintén segít. Novák Józsefné hangsúlyozta: a tűzoltók jól végezték a munkájukat, s a „határtalan összefogásnak” is köszönhetően, biztonságos az épület.minap.hu
Fotó: Juhász Á., Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!