Sport

540 kilométeres futással biztatnak sportolásra

2014-08-26 13:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE ostrava_futok_140826_ja_16.jpg

Hétfő este érkezett Miskolcra, és kedden már tovább is futott Kassa felé a Visegrádi Négyek (V4) Futás 12 cseh résztvevője. Közben azonban megajándokozták a gyermekvédelmi központ Győri kapui részlegének lakóit, és találkoztak a városveztés képviselőivel is.

Augusztus 25-én érkeztek meg Visegrádról Miskolcra a 12 ostravai sportember. Az utolsó kilométerekre helyi futók egy csoportja csatlakozott hozzájuk. Együtt érkeztek meg a belvárosba, ahol Szász László, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője tolmácsolta Kriza Ákos polgármesterének üdvözletét.

ostrava_futok_140826_ja_5.jpg

Kedden a cseh futók a városházán találkoztak Zsiga Marcellel, Miskolc sportért is felelős alpolgármesterével, majd felkeresték a gyermekvédelmi központ 13. számú szakmai egység befogadó otthonát.

A gyerekek kedves rajzokkal fogadták őket, de a vendégek sem érkeztek üres kézzel: láthatósági karszalagokat, kifestőket, buborékfújókat, pólokat hoztak a gyerekeknek - mindezzel az volt a legfőbb céljuk, hogy kedvet csináljanak a sportoláshoz. Ahogy Zsiga Marcell fogalmazott, a gyermekek számára már önmagában az is inspiráló lehet, hogy hús-vér sportolókkal találkozhatnak.

ostrava_futok_140826_ja_13.jpg

A délelőtti program után a cseh sportemberek elhagyták Miskolcot, és Kassa felé folytatták útjukat. Holnap indulnak Kassáról Katowicebe, majd pénteken onnan haza, Ostravába, így összesen 770 kilométert tesznek meg.

A Visegrádi Négyek (V4) Futás ötlete még 2006-ban született meg, de története korábbra nyúlik vissza. 1985-ben – a II. Világháború 40. évfordulója és Ostrava felszabadulásának alkalmából – Ostrava német testvérvárosából, Drezdából 6 német sportoló szervezett futást. 2005-ben – a 60. évfordulón – ugyanezek a sportolók ismét elfutottak Ostravába. Jaromir Horak, aki akkoriban a város egyik alpolgármestere volt, 2006-ban szervezett egy hasonló futást Ostravából Drezdába, Drezda fennállásának 800. évfordulója alkalmából. Itt kapta az ötletet a testvárosokat érintő futásra.

ostrava_futok_140826_ja_7.jpg

A visegrádi négyek közé tartozó testvérvárosokat - Ostrava, Katowice, Kassa és Miskolc - nemcsak a földrajzi közelség köti össze, hanem az ott élő emberek hasonló problémái és hasonló örömei, így született meg a V4 futás. Ráadásul ebben az évben Ostrava Európa sportfővárosa, így ez is lendületet adott az országokat átszelő futásnak.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-30 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!