Kultúra

Erős válogatás lesz a CineFesten

2014-08-27 09:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE cinefest_megnyito_130912_ja_12.jpg

Még nem hivatalos ugyan a CineFest idei versenyprogramja, de néhány dolog már tudható a filmekkel kapcsolatban. Többek között az, hogy Miskolcon, szeptember 12–21. között nagyon erős lesz a program – a tizenkilenc beválogatott film mindegyike a világ legrangosabb filmfesztiváljairól érkezik Magyarországra, a CineFestre.

Tizenkilenc egész estés filmmel várja – többek között – a filmek szerelmeseit a CineFest, amely ezúttal is szeptember közepén izzítja a „mozigépet”. Habár a technika már rég nem a régi, az élmény változatlan, sőt, talán jobb is a moziba járó közönségnek.

A számunkra talán legkedvesebb hír, hogy három magyar film került a versenyprogramba. Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című szakítós filmje, ami október végén kerül a hazai mozikba, Kerékgyártó Yvonne Free Entry című filmje, ami két lány Szigetes kalandjait mutatja be, a harmadik hazai versenyző pedig Miklósy Zoltán, aki a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című animációját hozza majd el.

cinefest_van_valami_furcsa.jpg
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A magyarok mellett – a szokásokhoz ezúttal is híven – a világ szinte összes pontjáról érkeztek filmek, az alkotók bíztak abban, hogy megfelelnek a magas szakmai színvonalnak, ami alapján a CineFest szakmai zsűrije válogat. Bekerülni csak a legjobbak tudtak.

Olyan filmek, mint például a Karlovy Vary-i filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, ami műfaját tekintve sci-fi dráma, ami a magyar címét illeti: Az origó.

Berlinből, a Berlinaléről érkezik A megfelelő ember – egy izraeli dokumentumfilm, ami az SS vezetőjéről, Heinrich Himmlerről ad egyedi képet.

Cannes-ból is jönnek filmek, például a jazzdobosnak készülő fiú és kíméletlen zenekarvezetőjének kapcsolatát székhez szögező módon bemutató Whiplash, vagy a Cannes-i versenyprogramban is helytállt Mommy, Xavier Dolan alkotása, mely egy viselkedészavaros fiú és szintén nem kiegyensúlyozott édesanyja nem túl nyugodt kapcsolatát tárja fel. Szintén Cannes-ból jön az Un Certain Regard-szekció filmje – síparadicsomban pihenő család, a vakáció alatt pedig szinte feldolgozhatatlan trauma. Ugyaninnen utaztatják Miskolcra a Party Girlt is, ami egy kiöregedett sztriptíztáncosnő magánéleti gondjait mutatja be.

cinefest_whiteshadow.jpg
White Shadow

Torontóban versenyzett, s most Miskolcra érkezik a Jeg er din, s a Tribeca filmfesztivál győztese is tiszteletét teszi a versenyben. A Zero Motivation az izraeli női katonák életéről szól.

Lesz mindezek mellett még tanzániai film – a White Shadow-ban egy albínó fiú menekül a boszorkánydoktorok elől, akik testrészeire vadásznak, de vetítik majd a CineFest tavalyi zsűrielnöke, Doru Nitescu filmjét is, a Carment.

Premier előtt láthatja a Miskolcra érkező közönség a tíz éven át forgatott Sráckor című mozit Richard Linklater rendezésében – a szeptember 18-án moziba kerülő filmben Ethan Hawke, Patricia Arquette és Ellar Coltrane játszik. Október 2-ai magyar premierje előtt a CineFesten láthatja a közönség a Turistot – Ruben Östlund rendező munkásságának legújabb darabját.

cinefest_under-the-skin.png
Under the Skin

A legkivételesebb alkalom pedig a végére marad, de korántsem utolsó sorban mutatják be az Under the Skint, Jonathan Glazer moziforgalmazásba nem kerülő filmjét, amiben Scarlett Johansson csábító űrlényként hálóz be ártatlan embereket – talán ez lesz az egyetlen alkalom, hogy Magyarországon ezt a filmet nagyvásznon nézze meg a közönség.

minap.hu
Fotó: minap.hu archív, internetAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!