Külföld

Biztonsági megfontolásból robbantották fel a hiperszonikus fegyvert

2014-08-26 11:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Nem magától robbant fel hétfőn az amerikai hiperszonikus kísérleti rakéta Alaszkában, hanem irányítói döntöttek a megsemmisítése mellett biztonsági megfontolásból, mert meghibásodott - adta hírül kedden a The Daily Telegraph című brit lap.

A hangsebességnél ötször gyorsabb rakétában irányítói rögvest a fellövés után észleltek hibát, ezért úgy döntöttek, azonnal megsemmisítik, nehogy kárt tegyen lakott területen.

A rakéta mindössze négy másodpercet repült a felrobbantásáig, majd darabjai visszahullottak a Kodiak szigeti kilövő létesítmény területére. A balesetnek nincsenek sérültjei.

Az új fegyverrel az amerikai haderő azt akarja elérni, hogy - sikeres kifejlesztés, majd a megfelelő helyszínekre való telepítés után - egy órán belül csapást lehessen mérni a Föld bármely pontjára.

Nem ez volt a rakétatípus első próbarepülése: 2011 novemberében sikerrel repült egy modellje Hawaiiról a Marshall-szigetek egyik korallzátonyára, amely négyezer kilométeres táv. A hétfőn felrobbantott példánynak Alaszkából kellett volna ugyancsak a Kwajallein atollra repülnie.

Hogy mi okozta a hibát, még nem tudni, az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) közös vizsgálatot indított.

Maureen Schumann, a védelmi minisztérium szóvivője szerint a hétfői kudarc nem fogja jelentősen visszavetni a fejlesztési programot.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!