Külföld

Planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén

2014-08-22 17:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Orosz űrhajósok élő planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén – ismertette a brit The Daily Telegraph.

Vlagyimir Szolovjev, az orosz űrmisszió vezetője szerint akkor találtak a parányi tengeri élőlényekre, amikor mintákat vettek az űrállomás egyik ablakáról.

Az űrhajós a felfedezést „teljesen egyedülállónak” nevezte.
„A planktonok ebben a fejlődési szakaszban az óceánok felszínén találhatóak meg” – mondta Szolovjev.

Szolovjev szerint a planktonok nem őshonosak Kazahsztánban, ahonnan fellőtték az űrállomás moduljait. Az űrhajós arra következtetett, hogy léteznie kell egy levegőáramlatnak, amely eléri a viszonylag alacsonyan, 300 kilométer feletti magasságban Föld-körüli pályán keringő állomást.

„Amennyire mi tudjuk, az orosz kollégák nem adtak le hivatalos jelentést a plankton megtalálásáról” – közölte Dan Huot, a NASA szóvivője. Információi szerint az oroszok valóban mintákat gyűjtöttek az állomás ablakairól, olyan üledékeket keresve, amelyek zavarhatják a kilátást.

Ugyan a mostani felfedezést eddig nem erősítették meg, tény, hogy egyes mikrobák képesek túlélni a legzordabb körülményeket is, életben maradnak akár nulla gravitáció vagy rendkívül alacsony hőmérséklet mellett is.

A NASA tudósai elméletben lehetségesnek tartják, hogy az űrállomás moduljainak fellövései alkalmával planktonok juthattak az állomásra.

A Nemzetközi Űrállomás külső borítása erősen beszennyeződött már a hozzá csatlakozó szállítóűrhajók motorjai miatt. A bázis legénysége ezért kezdeményezett egy „nagytakarítást”, elsősorban az ablakok megtisztítására.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!