Oktatás

Korszerűsített iskola Mezőkeresztesen

2014-08-22 14:51

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Korszerűsített iskola, tornacsarnokká bővített tornaterem – a saját erőn felül 358,84 millió forint pályázati támogatásból valósult meg a Kossuth Lajos Általános Iskola felújítása Mezőkeresztesen.

Államalapításunk ünnepén átadták Mezőkeresztesen, a mezőkövesdi járás városi rangú településén a korszerűsített iskolát, a kibővített tornatermet és sportudvart. Augusztus 20-án 11 órától rendezték meg az avatóünnepséget Mezőkeresztesen. A vendégeket Dózsa György, a város polgármestere köszöntötte.

Beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik tervezőként, kivitelezőként, alvállalkozóként, beszállítóként, illetve az önkormányzat dolgozójaként elősegítették, hogy megvalósuljon a település eddigi legnagyobb uniós forrásból finanszírozott fejlesztése. Külön megköszönte az iskola vezetőinek, pedagógusainak és diákjainak türelmét és segítségét, hiszen az építkezés nagy része az előző tanév 2. félévében, a tanítással párhuzamosan, mégis gördülékenyen, balesetmentesen zajlott le.

A rendezvényen részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, aki avató beszédében kiemelte, hogy a fejlesztéssel a város oktatási intézménye egy XXI. századi, korszerű intézménnyé vált, így minden feltétel adott, hogy az itt tanuló kisdiákok olyan környezetben tanuljanak, ahol csak saját épülésükre, fejlődésükre kell koncentrálniuk. Külön kiemelte, hogy az iskolában a tornacsarnok kibővítésével és a sportpályák felújításával a gyerekek és a település lakói számára is adott a lehetőség, hogy kitűnő körülmények között sportoljanak, ezzel is óvva egészségüket.

Ezt követően Tállai András miniszterhelyettes, Jánosik Lajos, a kivitelező cég ügyvezetője, Tóthné Sándor Edit intézményvezető és Dózsa György polgármester közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, ünnepélyesen átadva ezzel az intézményt. Az átadót követően a jelenlévők megtekintették a tornacsarnokot és a felújított iskolát.

A kivitelezés során az iskola gyakorlatilag teljesen megújult: minden nyílászárót műanyagra cseréltek, 2 épület külső homlokzati hőszigetelést kapott, továbbá minden épületben új, korszerű, szabályozható radiátorokat szereltek fel.

Az oktatási funkciót ellátó helyiségek ajtaját is kicserélték, megfelelő magasságba helyezték el a kapcsolókat, továbbá 5 tanteremben laminált padlót raktak le az elhasználódott burkolat helyett.

A meglévő nettó 12x24 méteres területű tornaterem bruttó 48,5x24,7 méteresre bővült: így több részre oszthatóvá vált, és szabványos méretű sportpályát foglal magában.

A megújuló energia használatával költségtakarékosabbá vált az üzemeltetés, napkollektoros rendszer biztosítja a használati melegvizet és fűtésrásegítést végez.

A teljeskörű komplex akadálymentesítés keretében 3 liftet építettek be, szintenként akadálymentes mosdókat alakítottak ki, vezetősávot létesítettek, csúszásmentes burkolatot alakítottak ki. Az udvaron mozgáskorlátozott parkoló és rámpa készült.

Eszközfejlesztés is szerepelt a projektben: kicserélték az elhasználódott tantermi padokat, székeket, táblákat továbbá tornaórai készség-, képesség-, és mozgásfejlesztő eszközöket szereztek be.

Az iskola külső területe is megújult, rugalmas gumilapra (GALOPP) cserélték a régi bitumen burkolatot, ezen felül parkosítást, növénytelepítést és térburkolást is végeztek.

A „Minőségi oktatás és mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában” című projekttel az ÉMOP 4.3.1/A-12 felhívásra sikeresen pályázva az önkormányzat 358.840.935 Ft európai uniós támogatást kapott a beruházás megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi. A kedvezményezett Mezőkeresztes Város Önkormányzata.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-27 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!