Közélet

Avasi Jelenlét – segítik a közösséget

2014-08-22 14:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_latkep_140523_vcs_30.jpg

Együttműködési és Támogatási megállapodást írt alá pénteken Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Miskolcon.

Mint arról már hírt adtunk, segítő szakemberek folyamatos, aktív, támogató jelenléte az alapja a „Megújulás – Jelenlét az Avasi lakótelepen” elnevezésű projektnek, amelynek elindításáról a miskolci önkormányzat augusztusi rendkívüli közgyűlése döntött. Az ugyanis, hogy sikerült kilakoltatni a „fészekrakókat” az Avasról, nagyon fontos eredmény, de nem oldotta meg véglegesen a problémát, hiszen lelakott ingatlanokat, szétvert liftet, összefirkált lépcsőházat, csótányokat és hatalmas adósságállományt hagytak maguk mögött. Gondoskodni kell a közösségekről, foglalkozni azokkal, akik itt maradtak, segíteni őket, hogy rendbe tehessék környezetüket.

A pénteken aláírt szerződés a „Megújulás – Jelenlét az Avasi lakótelepen” projekt anyagi feltételeit tartalmazza. A megállapodás az önkormányzat, valamint az egyházi szervezetekből és egy civil szervezetből álló konzorcium között jött létre, amelynek tagjai gesztorként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Dialóg Egyesület és a Jezsuita Közösség is.

Az önkormányzat nyolc kijelölt területen kilenc helyiséget, köztük több egykori fészekrakós lakást biztosít a programhoz. Ezekben rendezik be közösségi tereiket a szervezetek, ahol pályaorientációs tréningeket, rehabilitációs foglalkozásokat tartanak majd, de adósságrendezési tanácsadást, délutáni felügyeletet és korrepetálást is igénybe vehetnek a tanév alatt az itt élő családok. A helyszíneket úgy választották ki, hogy ott legyen a legközelebb a segítség, ahol a létező – együttélési, eladósodottsági – problémák alapján leginkább szükséges.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Miskolci Önkormányzat felkérésére Jelenlét programját valósítja meg az Avasi lakótelep kijelölt társasházaiban, a Lyukó-völgyben és a számozott utcákban. A személyes jelenléten alapuló integrációs programok 1991 óta zajlanak, és az eseti segítségnyújtásra koncentráló szemléletmódból mára sajátos „máltai módszertan” alakult ki.

minap.hu
Fotó: minap.hu-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!