Közélet

Szombaton kezdődik a kampány

2014-08-22 13:51

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szombaton kezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya.

Áder János köztársasági elnök július 23-án írta ki az önkormányzati választások időpontját október 12-ére, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig július 29-én tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára.

Október 12-én a helyi önkormányzati választáson 3177 településen választják meg – a korábbi évektől eltérően négy helyett öt évre – a települési vezetőket és a képviselő-testületeket, a választáson 8 millió 184 ezer választópolgár vehet részt. Voksolhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, valamint a magyarországi lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok és bevándoroltak, menekültek, letelepedettek is.

Az NVB csak azokon a településeken írhatta ki a nemzetiségi választást, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. Az NVB a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást írt ki, a legtöbbet, 1383-at a roma nemzetiségiek számára, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban.

Az NVB kitűzte a területi (megyei) nemzetiségi választásokat, valamint valamennyi nemzetiség számára az országos nemzetiségi választást is. Utóbbi újdonsága, hogy egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást.

A nemzetiségi választópolgároknak szeptember 26-áig kell regisztrálniuk magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. Aki ezt nem teszi meg, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és nem is indulhat jelöltként.

Bár a voksolásokat már július végén kitűzte a köztársasági elnök és az NVB, a választást megelőző kampány a választási eljárásról szóló törvény szerint csak a voksolás előtt 50 nappal kezdődik, és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart.

Az önkormányzati választás kampánya szombaton kezdődik.

A jogszabály szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és a politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti kommunikáció.

A választásra nyilvántartásba vett pártok, egyesületek és független jelöltek pedig hétfőtől kérhetik ki a választási irodáktól az ajánlásgyűjtő íveket, és megkezdhetik az ajánlások gyűjtését is.

A jelölteknek és jelölőszervezeteknek a területi (megyei) választási bizottságoknál, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnál kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, eddig a helyi önkormányzati választásra több mint 150, a nemzetiségi önkormányzati választásra csaknem 80 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-01 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!