Sport

Belgrádban versenyeznek, Baskón táboroztak

2014-08-21 09:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Hagyomány már, hogy folyamatosan megrendezik a veteránbirkózók világbajnokságát. Ezen rendszeresen szőnyegre léptek az egykori miskolci kiválóságok is, akik a szeniorok között sem okoztak csalódást. Az idén, augusztus 26. és 31. között Belgrád ad otthont a vetélkedésnek, félő azonban, hogy csak nagyon kevesen tudnak rajta részt venni.

A Magyar Birkózó Szövetség ugyanis a napokban hivatalos körlevélben tájékoztatta az előzetesen nevező sportolókat, hogy a házigazdák hoztak egy kellemetlen döntést. Nem sikerült kedvezményt szerezni, így azok a veteránok, akik mindkét fogásnemben indulnak a belgrádi világbajnokságon, nem öt, hanem nyolc napra kötelesek akkreditálni, vagyis a költségük 390 svájci frankkal nő.

Mint ismeretes, augusztus 26-31. között Belgrádban rendezik meg a veterán-világbajnokságot. A magyar szövetség, tárgyalást kezdeményezett a szerbbel, azt kérve, hogy – a hagyományoknak megfelelően – a mindkét fogásnemben indulni szándékozó veteránok kapjanak kedvezményt az akkreditációs díjra.

Nos, megszületett a szerb szövetség végső, elutasító döntése. Ez azt jelenti, hogy a két fogásnemben indulók teljes költsége 650 helyett 1040 svájci frank lesz, amihez járul még a FILA bélyegért kifizetendő száz frank is. A magyar versenyzőknek is dönteniük kell: vállalják-e a többlet terhet, vagy inkább csak az egyik fogásnemben indulnak. Annak megfelelően persze át kell alakítaniuk az eredeti utazási tervüket is.

Egészen döbbenetes a döntés – kommentálta a történteket Jászkai Imre, az egykori kiváló diósgyőri birkózó, aki javában készült a kiruccanásra, ám minden bizonnyal át kell gondolnia, melyik utat választja. – Az eredeti, 650 svájci frankos költség sem alacsony, de most, hogy szinte a duplájára emelkedett a részvételi díj, csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a kiruccanást.

Az esetleges változásról egyébként már több szó is esett a magyar veteránbirkózók között, ugyanis augusztus 18-án, hétfőn Budapesten, a Müller Ferdinánd-edzőteremben közös edzésre került sor. Ezen sokan arról tájékoztatták a csapatvezető Katona Gézát, hogy eltekintenek a részvételtől.

***

Van persze (szerencsére) üdítőbb hír is a sportág berkeiben! Baskó az elmúlt években került fel a birkózás térképére, ugyanis a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, alig 300 főt számláló településen immáron a nyáron harmadik alkalommal indítottak birkózótábort. A rendezvényt az Észak-keleti Regionális Mr. Tus Birkózóiskola Egyesület szervezte, és ifjú birkózók vettek rajta részt. Az egyesület elnöke, Horváth Béla oroszlánrészt vállalt a tábor létrehozásában, elindításában, finanszírozásában, sőt mindehhez magukénak tudhatták a szövetség elnökének, Hegedüs Csabának az erkölcsi támogatását is. Az olimpiai bajnok, korábbi szövetségi kapitány minden évben meglátogatja a gyerekeket, és sportruhába öltözve be is mutat néhány fogást a birkózópalántáknak.

birkozo_torna_szalontai_140209_ja_25.jpg
Most augusztusban kilencven gyerek munkáját irányította az ugyancsak jól ismert, egykori diósgyőri tréner, Rusznyák József, aki a DVTK sportolójaként a mexikói és a müncheni olimpián képviselte a magyar színeket. A tábor ebben az évben nemzetközivé szélesedett, a Kőrös-hegyi Fogadó Vendéglő előtti füves pályára leterített két szőnyegen gyakoroltak a gyerekek. Láttunk a szőnyegeken óvodás korú fiút és leányt, de a tizenhat évesek is felbukkantak. A magyar klubok közül Abaújszántó, Eger, Kazincbarcika, Adács, Miskolc, Püspökladány és Hidasnémeti képviseltette magát, de jöttek ifjú reménységek a szlovákiai Rimaszombatról, Erdélyből, Marosvásárhelyről, sőt, Norvégiából is.

Lestár Miklós táborvezető elmondta, hogy évről-évre fejlődik a 2012 óta működő regionális tábor, amelyben a gyerekek az időközben megépült kis faházakban laknak, gyakorlatilag néhány méternyire a birkózószőnyegektől. Az edzéseket Rusznyák József és az egri Gyöngy Attila, valamint Lakatos András irányította. És hogy mi a tábor célja? Nos, elsősorban természetesen a fejlődés elősegítése, de az eredményeknél a szakemberek fontosabbnak tartják, hogy minél több gyereknek tudnak értelmes elfoglaltságot adni.

D. L.
Fotóink illusztrációkAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!