Környezet

Célkeresztben a Világörökség részét képző barlangok

2014-08-19 14:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Befejeződött a Világörökség részét képező Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangrendszereinek összefüggését vizsgáló kutatás, mely az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) irányításával, a ©tátna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky munkatársaival együttműködésben valósult meg.

Így megtörtént a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek összehangolása is. A projekt 562 518 EUR európai uniós támogatással, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk nemzeti parkjai közül az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és felszín alatti világ védelmének érdekében hoztak létre 1985-ben. A közel 20.000 hektáros területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A földtani értelemben, geológiailag, vízrajzilag, klimatológiailag és növényföldrajzilag is egy egységet képező, ám az államhatárral kettéválasztott területen jelenleg számos különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található, megőrzése és védelme is csak együttes munkával biztosítható.

A karszt barlangjait alakító, az országhatárt átlépő, gyakran felszíni vízfolyásként jelentkező karsztvíz-rendszerek hidrológiai egységet alkotnak, földalatti összeköttetései a megvalósított projekt keretében ismét igazolást nyertek. A nyílt karszt felszíneken számos szennyező forrás van, ami a karszt összefüggő vízrendszerén keresztül szennyezi mind a szlovák, mind a magyar oldalon a barlangjáratokat. A határon átterjedő szennyezések megelőzése, csökkentése kizárólag összehangolt intézkedésekkel lehetséges.

A projekt keretében megvalósított tevékenységek (a barlangok közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyezések feltárása és megelőzése - környezetföldtani vizsgálatok, bioindikációs fajmeghatározás, mikroklíma mérések, barlangi üledék kormeghatározása, hidrogeológiai vizsgálatok és háromdimenziós mérések) eredményei lehetővé tették a Világörökség részét képező összefüggő barlangrendszerek alaposabb megismerését, és ezzel hosszú távú fenntarthatóságát, kezelésének megalapozását is.
A pályázati program részleteit sajtó nyilvános projektzáró rendezvény keretében, augusztus 21-én mutatják be.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-01 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!