Külföld

Iszlám Állam: amerikai nemzetbiztonsági érdek a „vad csoport” feltartóztatása

2014-08-19 07:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű "vad csoport" feltartóztatása - jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök szerint Amerika hosszú távú stratégia alapján folytatja harcát a dzsihádista szervezet ellen, és folytatni fogja korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében.

Obama megerősítette, hogy kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat. Hangsúlyozta: a katonai siker példa arra, hogy megvalósítható az iraki-kurd együttműködés.

Egyúttal sürgette, hogy Haider al-Abádi kijelölt iraki miniszterelnök folytatassa erőfeszítéseit egy "befogadó" (minden népcsoportot képviselő) kormány megalakítása érdekében. Felszólította az iraki politikusokat, hogy semmiképp se térjenek vissza ahhoz a megosztottsághoz, amely az IÁ betörése előtt jellemezte a közel-keleti ország politikáját.

Kijelentette, hogy Washington nemzetközi koalíció létrehozásán dolgozik az észak-iraki humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Az IÁ előli menekülésre kényszerülő emberek vízzel és segéllyel való ellátásáról az Egyesült Államok az iraki kormány mellett Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával folytat egyeztetést.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!