Egyház

Időkapszula a templom újjáépülő tornyában

2014-08-16 08:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Időkapszula elhelyezésével ünneplik a bátaszéki hívek vasárnap a település templomtornyának jelenleg is zajló és októberig tartó újjáépítését – közölte a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegyéje az MTI-vel.

Az időkapszulában a többi között helyet kap egy-egy kép Ferenc pápáról és Udvardy György katolikus megyés püspökről, továbbá a lebontott torony fa- és rézanyagának néhány töredéke, valamint az adományozók listája. Emellett elhelyezik benne a pécsi székesegyház délkeleti tornyának egyik kövét, hiszen a pécsi bazilikát szintén az idén újítják fel.

Az időkapszula végleges helye a legfelső toronyelemben lesz, a toronysisak várhatóan október elejére készül el.

A közlemény szerint a Tolna megyei bátaszéki templomtorony harminc méter magas sisakjának statikai problémái már a kilencvenes években jelentkeztek, egy két évvel ezelőtti szakértői vélemény pedig életveszélyesnek nyilvánította azt. Kiderült, hogy a torony több mint százéves faszerkezete gombafertőzött, elkorhadt és teljes egészében menthetetlen.

A veszélyes toronysisakot 2013 tavaszán bontották le, elindult az újjáépítés tervezésének engedélyeztetése, s döntés született arról, hogy a Pécsváradi Architekt Kft. építheti újjá az épületrészt csaknem százmillió forintból.

Hozzátették: a toronysisak teljes egészében új építmény lesz, de külalakját, méreteit tekintve a lebontott szerkezettel megegyezik majd. A beruházásnak része a torony homokkő épületdíszeinek restaurálása is.

Az új toronysisak felépítéséhez a bátaszéki római katolikus plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2013-ban 30 millió forintot nyert el, a Pécsi Egyházmegye szintén 30 millió forintos támogatást adott a beruházáshoz.

A közleményben kitérnek arra, hogy a beruházáshoz fontos pénzügyi segítséget jelentettek magánszemélyek és vállalatok adományai, valamint az e célra szervezett jótékonysági koncertek bevételei.

A bátaszéki plébániatemplom Nagyboldogasszony tiszteletére épült 1903-ban, 83 méter magas tornyával ez az ország nyolcadik legmagasabb épülete.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!