Kultúra

CineFest: visszahívták a DunaDOCKot, mégsem jönnek

2014-08-15 17:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az elmúlt hetek egyik nagy port kavaró híre volt, hogy a DunaDOCK csapata, habár jó szakmai kapcsolatot ápolt a CineFestettel, mégsem tartja meg szakmai programját a miskolci filmfesztiválon. A fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy saját roma-tamatikájú programjuk lesz, amely tavaly is sikert aratott, így nincs szükség kettőre, ezért a DuanDock azonos programját nem tervezik a fesztivál programjában. A DunaDOCK csapata a hír hallatán különböző okokat sejtett a háttérben, amelyet a fesztiváligazgató cáfolt. A sajtóhírek, konspirációk azonban nem szűntek, ezért visszahívták a DunaDOCK programját. Ők azonban már nem tudnak résztvenni a fesztiválon.

Közleményben tájékoztatta a közvéleményt pénteken Bíró Tibor, a CineFest igazgatója, hogy felkérték a DunaDOCK csapatát, térjenek vissza, de a CineFesten idén mégsem jelennek meg.

- A fesztivál, fennállása óta kizárólag művészeti szempontok alapján állítja össze a programját. A CineFest történetében soha fel nem merült, hogy bármilyen helyi vagy országos politikai befolyásolás szándéka érte volna a fesztivált, annak programjait. Mindig az a megfontolás és törekvés vezette a szervezőket, hogy az esemény megőrizze integritását, művészi és szakmai függetlenségét. A fesztivál célja mindig a tolerancia alapelveinek a terjesztése volt, van és lesz - írja a fesztiváligazgató.

A közlemény beszámol ezek mellett arról ís, hogy a Jameson CineFest fennállása óta nyitott minden egyes nációjú, vallású, illetve bőrszínű alkotó, illetve tematikájú műalkotás irányában. A kirekesztés vádja abszurd éppen azon a fesztiválon, amely, egyedülálló módon a magyarországi filmes rendezvények közül, hét éve rendez roma programokat.

- Úgy gondoljuk, hogy a fesztivál ellen a különböző médiákban megjelent támadások éppen fő célunkat kérdőjelezik meg. A problémát és a konfliktust valószínűleg nem jól kezeltük és kommunikáltuk. Ezek után célunk a tisztázás és a dialógus, a felmerült probléma megoldása. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy felkérjük a DunaDOCK csapatát, hogy a személyes félreértéseket félre téve jöjjenek vissza és az általuk választott akár eredeti vagy bármilyen szakmai programmal rendezzék meg a workshopjukat. A DunaDOCK csapata jelezte, hogy a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt idén már nem tudják megvalósítani tervezett programjukat. Mindkét fél jelezte, hogy nem zárkózik el egy lehetséges jövőbeli együttműködéstől - zárja Bíró Tibor.

minap.hu
Fotó: minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!