Gazdaság

Megszentelték Miskolc város búzáját

2014-08-15 15:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc_buzaja_140815_vcs_12.jpg

Pénteken délben a történelmi egyházak képviselői megszentelték Miskolc város búzáját, melynek lisztje a Magyarok Kenyerét ízesíti majd. Az eseményen részt vett Pfliegler Péter alpolgármester is, aki rendkívül örömtelinek nevezte, hogy az egész országból, sőt a Kárpát-medence magyarlakta területeiről is érkezett már búza Mohácsra – ezzel is mutatva a nemzeti összetartást és a szolidaritást.

Miskolc címere és a felirat a zsákokon: „Miskolc Megyei Jogú Város búzája a Magyarok Kenyeréhez” – mintegy 150 kilogramm búzát ad a Magyarok Kenyeréhez Miskolc városa. A Miskolci Agrokultúra Kft. koordinálásával, a Debreczeni Márton Szakképző Iskola által termesztett búzát a történelmi egyházak képviselői – Palánki Ferenc római katolikus püspök, Szőnyi Tamás református esperes, Sándor Frigyes evangélikus esperes és Kaulics László görög katolikus püspöki helynök – szentelték meg péntek délben a Városháza bejáratánál.Mint ismert, a Magyarok Kenyere programsorozat 2011-ben indult Pécsről. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött és összeöntött búzából készülő liszt nagy részéből ezúttal nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon lakóinak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék.

A program keretében valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a környező országok magyarlakta területeiről is ajánlottak fel búzát. A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni – idén pedig a tavalyi mennyiség több mint másfélszerese, 170 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban. A kovász idén Kárpátaljáról érkezik Baranyába, a sót pedig Parajdról küldik. A Magyarok Kenyere program fő célja: a rászoruló, határon túli magyar gyermekek támogatása.

miskolc_buzaja_140815_vcs_10.jpg

– Magyarnak lenni mindig jó, mindig csodálatos érzés – kezdte köszöntőjét az ünnepi alkalmon Pfliegler Péter, hozzátéve, közeledvén augusztus 20-ához, ez az érzés még inkább felerősödik bennünk, magyarokban. Miskolc alpolgármestere a Magyarok Kenyere kapcsán elmondta, a város ismét csatlakozott a programhoz, s idén mintegy 100-150 kilogramm búzát küldünk Mohácsra. Nagyon örömtelinek nevezte ugyanakkor Pfliegler Péter azt is, hogy egész Magyarországról, sőt a Kárpát-medence magyarlakta területeiről is érkezik búza a Magyarok Kenyeréhez – ezzel is jelképezve a nemzeti összetartozást és a szolidaritást.

A búzát augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós vízimalomban öntik össze, az itt előállított lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. Szintén ebből az alapanyagból készül a Páva Zsolt és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok Kenyere-ünnepen felszelt kenyér.

miskolc_buzaja_140815_vcs_18.jpg

Molnár Attila, a Miskolci Agrokultúra Kft. ügyvezetője elmondta, Miskolc közigazgatási határán belül termesztették a most megszentelt, és vasárnapra Mohácsra érő búzát.

– Úgy gondoljuk, hogy a kenyér, illetve a búzakalász egyfajta összetartozást, az életet, egy optimista jövőbetekintést és a nemzet egységét is jelenti, ezért nagyon szívesen csatlakoztunk a kezdeményezéshez – fogalmazott az ügyvezető.

K. I.
fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!