Külföld

Kijev továbbra is attól tart, Moszkva invázióra készül a segélykonvoj ürügyén

2014-08-13 19:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

Ezt Szvjatoszlav Ceholko, Petro Porosenko ukrán elnök sajtótitkára közölte szerdai tájékoztatóján. "Tegnap Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodják a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította" - jelentette ki a sajtótitkár.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedd este azt állította, hogy Kijev már nem ragaszkodik a segélyszállítmány átrakodásához, miután Moszkva figyelembe vette a kijevi hatóságok minden más kívánságát, amelyet az orosz humanitárius segélyszállítmány célba juttatásával kapcsolatosan előterjesztettek.

Az ukrán elnök sajtótitkára a sajtónak hangsúlyozta, hogy egyetlen civilizált ország sem utasít vissza humanitárius segélyt. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk városában már 11 napja nincs áram, víz és gyógyszer. "Ukrajna folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy segítséget nyújtson ennek a városnak, amelyet azonban szeparatisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik nem engednek be segélyszállítmányt" - közölte.
Szavai szerint a vöröskereszt vállalta, hogy szavatolja nemzetközi segélyszállítmány eljuttatását Luhanszkba, és megállapodott Oroszországgal a városnak nyújtandó nemzetközi humanitárius segélyről, beleértve az orosz felajánlást is.

Miután a segélyszállítmány átrakodását az orosz fél visszautasította, Ceholko szerint háromféle forgatókönyv megvalósulásával lehet számolni. Az első, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére. A második, hogy Harkiv megyében - ahol a konvoj az előzetes tervek szerint átlépné az ukrán határt - Oroszország provokációra használja fel a szállítmányt, amelyet nagy valószínűséggel katonai agresszió követ. A harmadik lehetőség a sajtótitkár szerint az, hogy a segélykonvoj Luhanszkhoz közel lép be Ukrajna területére, az ukrán határőrök és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői átvizsgálják a szállítmányt, majd az EBESZ-misszió végigkíséri a konvojt a szeparatisták ellenőrizte területen, a segélyt pedig Luhanszkba érve a vöröskereszt osztja szét.

A tisztségviselő elmondta: szerdára virradó éjjel határozat született arról, hogy elfogadják a Luhanszknak szánt segítséget, de nem engedik az orosz inváziót. A döntést azon a közös értekezleten hozták meg, amelyen Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök, valamint az illetékes minisztériumok vezetői vettek részt.
Kijelentette, hogy a nemzetközi segélyszállítmány ukrán része már szerdán útnak indul Luhanszk felé. Ennek mennyiségéről és tartalmáról azonban nem hozott nyilvánosságra információkat.

Ukrán sajtókommentárokban az orosz segélyszállítmányt provokációnak, illetve Moszkva propaganda-akciójának minősítik.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerdán jelezte, hogy még mindig nem kapta meg a tételes listát a Kelet-Ukrajna felé kedden útnak indított orosz segélyszállítmány tartalmáról.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!