Külföld

A berlini vezetés korlátozná a német iszlamisták mozgási szabadságát

2014-08-12 13:51

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A német kormány megvizsgálja a német állampolgárságú iszlamisták mozgási szabadsága korlátozásának lehetőségét, mert egyre többen utaznak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak radikális fegyveres csoportokhoz.

Német lapok keddi beszámolója szerint a belügyminisztérium és a tartományi kormányok szakértői azt vizsgálják, hogy miként lehetne bevonni olyan állampolgárok személyi igazolványát, akikkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy azért akarnak a Közel-Keletre utazni, hogy részt vegyenek a szíriai polgárháborúban, az iraki lázadásban vagy más fegyveres konfliktusban.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) – a német belső elhárítás – tapasztalatai szerint a német iszlamisták Törökországon keresztül utaznak a válságövezetekbe, és a jelenlegi szabályok szerint a német állampolgárok különösebb ellenőrzés nélkül léphetnek be Törökországba személyi igazolvánnyal.

Arra nem tértek ki a híradások, hogy a bevont személyi igazolvány helyett kapnának-e más belföldi személyazonosító iratot az érintettek, és ha igen, milyet.

A Bundestag belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach szerint a radikális iszlamizmus elleni hatékony fellépés céljából szigorítani kell a Németországban tartózkodó külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályokat is. A konzervatív CDU politikusa szerint lehetővé kell tenni, hogy kiutasítsák az országból azokat a külföldieket, akiket bűncselekmény miatt legkevesebb egy év szabadságvesztésre ítélnek. Jelenleg csak három évet meghaladó szabadságvesztés büntetés esetén lehet automatikusan kiutasítani külföldieket Németországból.

A CDU-s politikus szerint a kiutasítás lehetőségét a vallási okokból elkövetett bűncselekmény miatt elmarasztalt külföldi állampolgárokra is ki kell terjeszteni, a büntetés mértékétől függetlenül.

A szintén CDU-s belügyminiszter, Thomas de Maiziere szerint egyelőre nem szükséges változtatni a külföldiekre vonatkozó szabályokon. A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokratáknak (SPD) azonban ettől függetlenül bírálták a kezdeményezéseket. Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára szerint a konzervatívok a populizmus útjára léptek, és azt a látszatot keltik, mintha a hatóságoknak nem lenne lehetőségük fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Bírálták a CDU-t az ellenzéki Zöldek is, szerintük a konzervatívok csak hangulatot akarnak kelteni, és nincs igazi elképzelésük a szélsőséges iszlamizmus veszélye elleni védekezésről.

A BfV szerint eddig nagyjából négyszázan utaztak Németországból a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak a szíriai polgárháborúban részt vevő, illetve Irakban felkelést folytató radikális iszlamista fegyveres csoportokhoz. Többen már visszatértek, köztük 25 olyan személy lehet, akik harci tapasztalatokat gyűjtöttek.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!