Szociális

Nyári napközi táborok, gazdag programkínálat a gyerekeknek

2014-08-10 08:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A finiséhez érkezett nyári vakációban a nyár örömeit mintegy 1,2 millió iskolás gyerek élvezheti. Felügyeletük, ellátásuk a helyi önkormányzatok feladata, mégis több 100 ezerre tehető a „kulcsos gyerekek” száma, akik szüleik munkahelyi elfoglaltsága miatt napközben egyedül maradnak – állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

Sok esetben a szülők is okolhatók érte, hogy gyermekük magára maradva tölti napjait, ugyanis kötelességük lenne az önkormányzatnál kérni a gondoskodást, de nem élnek e lehetőséggel - összegzi a civil szervezet tapasztalatait Keszei Sándor. „A szülők gyakran nem is tudnak e kötelezettségükről, vagy hibás szemlélet alapján egyszerűen röstellik, hogy kilincselni kényszerülnek a hivatalnál gyermekük érdekében”. Az önkormányzatok egy része különféle vonzó programok szervezésével igyekszik tartalmassá tenni a szünidőt a fiataloknak, például összességében 250 000 gyerek táboroztatását finanszírozzák, más részük anyagi nehézségekre hivatkozva elhárítja magától a gondoskodás kötelezettségét – utalt rá az elnök. Kézenfekvő lenne például a szabadidő eltöltésére, a megoldatlan nyári gyerekétkeztetés megszervezésére a nyárra bezárt iskolák kapuit megnyitni, az iskolai konyhákat működtetni. Mindezekhez – az elnök álláspontja szerint – jogszabály-módosításra is szükség lenne.

Elsősorban a hátrányos helyzetű családok gyerekeit célba vevő Erzsébet-tábor pályázatok által az idén 55 ezer fiatal üdülhet a Balaton mellett. Majthényi László, a programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára az MTI-nek elmondta: az általános és tematikus táborokban minimális önerő befizetése mellett több tízezer gyermek testi, lelki fejlődését egyengetik. A táborozások során kiválasztanak valamilyen tulajdonsága alapján tehetségesnek bizonyuló száz gyerekeket, akiket aztán az Erzsébet Talentum Program jóvoltából felkarolnak, jó képességeik kibontakoztatását segítik, figyelemmel kísérik. Ily módon is törekszik az állam a szociális a társadalmi szolidaritás nevében a nehéz sorsú fiatalok helyzetbe kerülését előmozdítani.

Az MTI tudósítói a gyerekeknek hasznos nyári elfoglaltságokat nyújtó, önkormányzatok, civil szervezetek által szervezett programokból, az étkeztetést megoldó ötletekből gyűjtöttek össze másoknak is követésre javasolható példákat.

A Pécsi Kulturális Központ az önkormányzat támogatásával nyári napközit kínál a gyerekeknek, ami az étkeztetéssel együtt heti 15-20 ezer forintba kerül. Horzsa Gábor, a központ vezetője elmondta: már reggel hat órától fogadják a kicsiket, naponta túrázni viszik őket, az állatkertet, a múzeumokat látogatják és több más programot szerveznek. Pécsett egyébként több magánszolgáltató is vigyáz a 14 éven aluli tanulókra, hogy a céltalan csellengés helyett tartalmassá tegyék idejüket - a szülők megnyugtatására is.

A soproni önkormányzat az idén 11,8 millió forintot különített el a gyermekek nyári felügyeletének költségeire. A napköziket forgó rendszerben szervezik, ami abból áll, hogy a város állami fenntartású intézményei kétévente adják át egymásnak az ellátási feladatokat. Az idén a Lackner Kristóf Általános Iskolán van a sor, ahová a nyárra 240 gyereket írattak be. Gál Mihályné igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a gyerekek több program közül választhatnak, amelyben például erdei kirándulás, Fertő-tavi hajókázás, mozi, kenyérgyári látogatás szerepel és sportolni is lehet. A napközi ingyenes, de a napi háromszori étkezésért csak azoknak nem kell fizetni, akik szociális helyzetük miatt év közben is térítésmentesen esznek. Az étkezés díja egyébként egy napra 370 forint.

A Fejér megyei Csákváron népszerű az önkormányzat és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület szervezte hétfőtől péntekig tartó tábor, ahol az idén 100 gyerek a magyar történelemmel ismerkedik játékos formában. Katonáné Venguszt Beatrix független polgármester tájékoztatása szerint pedagógusok, önkéntes szülők jóvoltából a fiúk időutazáson a három részre szakadt ország idején használt fegyverekkel, török haditechnikával ismerkedhetnek, a lányok a középkor öltözködésébe pillanthatnak be és a török hastáncot is megtanulhatják.

Veszprémben az önkormányzat által támogatott kedvezményes nyári napközi táboron kívül az utcai szociális munkások karolják fel a felügyelet nélkül maradt őgyelgő gyerekeket. Horváthné Kecskés Diána, a Családsegítő Szolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: egy pincehelyiséget rendeztek be, ahol a fiatalok játszhatnak, beszélgethetnek. Egyre többen visszajárnak ide, mert jól érzik magukat a közösségben.

Érden reggelente külön autóbusz gyűjti össze a nyári napközis táborba járó 120 gyereket. Sárközi Márta tankerületi igazgató elmondta: az önkormányzat 6 millió forintot költ a „gyermekmegőrzésre”, a szülőknek csak a szokásos menzai árakat kell megfizetniük.

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat és a civil adományozók jóvoltából 900 rászoruló kisiskolás részesülhet nyáron napi étkezésben. A családok az önkormányzati tulajdonú Hód-Menza Nonprofit Kft. telephelyeiről ételhordóban vihetik haza a meleg ételt, de a napközi tábor 120 gyereke ingyen lakhat jól naponta háromszor.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!