Egészség

Újabb Ebola-fertőzések, szükségállapot

2014-08-09 16:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Újabb, az Ebola-vírus okozta lehetséges fertőzésekről érkezett hír szombaton Nigériából. Helyi sajtójelentések szerint pénteken és szombatra virradóra több embert helyeztek karanténba a fertőzés gyanújával

Goodluck Jonathan elnök előző nap a járvány miatt szükségállapotot hirdetett ki Nigériában. A járvány megfékezésére jóváhagytak egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalapot. Afrika legnépesebb országának államfője pénteki közleményében azt kérte, hogy a megfelelő szervek a nemzetközi egyezményekkel és gyakorlattal összhangban tegyenek meg minden lehetséges intézkedést, amellyel hatékonyan megfékezhető az Ebola-vírus. Emellett a lakosságtól azt kérte, óvakodjanak a hamis információk terjesztésétől és a pánikkeltéstől. A több mint 170 milliós ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy eddig ketten vesztették életüket a vérzéses láz miatt és hét további, Ebola-vírussal fertőzött beteget kezelnek. Több tucatnyian kórházi megfigyelés alatt állnak. A WHO adatai szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 1779-re nőtt.

A guineai kormány szombaton bejelentette, lezárták az ország határait Sierra Leone és Liberia felé, hogy megakadályozzák az Ebola-járvány további terjedését. Conakry közölte, hogy az intézkedést a szomszédos országokkal egyetértésben hozták meg. A nyugat-afrikai országban március óta 367 ember vesztette életét a vérzéses láz miatt. Jelenleg 18 fertőzöttet karanténban ápolnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására, ami vélhetően még hónapokig eltarthat. A kontinens déli részén fekvő Zambia hatóságai szombaton megtiltották az Ebola-járvánnyal sújtott országokból érkezők beutazását. Az ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a zambiai lakosok szintén nem utazhatnak az érintett államokba.MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-10 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!