Gazdaság

Állami Számvevőszék - két újabb egyetemről

2014-08-07 15:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Két újabb felsőoktatási intézmény ellenőrzéséről szóló jelentést tett közzé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön a honlapján.

Az ÁSZ július végén sajtótájékoztatón közölte, hogy "első lépcsőben" nyolc felsőoktatási intézmény 2009-2012 közötti gazdálkodását vizsgálta. Akkor a veszprémi központú Pannon Egyetemet, illetve a Szolnoki Főiskolát érintő vizsgálat eredményeit hozták nyilvánosságra. Most csütörtökön a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem ellenőrzéséről szóló jelentést közölték.

A Károly Róbert Főiskolával kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a csökkenő költségvetési támogatás és hallgatói létszám, továbbá a változó pénzügyi pozíció ellenére az intézmény megőrizte fizetőképességét. Ugyanakkor az ÁSZ hiányosságokat tárt fel az intézmény pénzügyi gazdálkodásában: a kiadási és bevételi előirányzatok felhasználása, illetve beszedése nem volt minden területen szabályszerű.

Egyéb hiányosságok mellett rendszerszintű hibákat talált az ellenőrzés a működési és felhalmozási bevételeknél, a gazdálkodás jogkörök kulcskontrolljainál - olvasható a közleményben.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) is megőrizte fizetőképességét az ÁSZ jelentése szerint, annak ellenére, hogy a vizsgált időszakban a hallgatói létszáma nőtt, viszont csökkent az egyetem költségvetési támogatása. A számvevőszéki vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat tárt fel az MKE gazdálkodásában.

A jelentés szerint a kiadási és bevételi előirányzatok felhasználása, és beszedése során számos területen nem tartották be a vonatkozó jogszabályi előírásokat. A megbízási díjak elszámolása, a dologi és felhalmozási kiadások előirányzatainak felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű.

A személyi juttatások előirányzatainak felhasználása során a gazdálkodási jogkörök jogszabályi előírásoktól eltérő alkalmazását is felrótta az intézménynek a számvevőszék. Az egyetem belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a július 31-i sajtótájékoztatón elmondta: 2009-2012 között a hatályos felsőoktatási törvény a pénzügyi és vagyongazdálkodási területeken bármely más költségvetési szervhez képest nagyobb önállóságot biztosított az állami felsőoktatási intézményeknek, ezzel azonban nem minden esetben tudtak élni. Több intézmény pénzügyi egyensúlya megingott, mintegy feléhez költségvetési felügyelőket, illetve főfelügyelőket rendeltek ki - jegyezte meg az alelnök.

Kitért arra is: a fenti időszakban a felsőoktatási intézmények kiadásai 1881 milliárdot tettek ki, amihez az állam 752 milliárdos költségvetési támogatást biztosított. Kijelentette: össztársadalmi érdek, hogy a felsőoktatási intézmények szabályosan működjenek és maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzeket.

Az ÁSZ valamennyi állami felsőoktatási intézményt és még két egyházi intézményt is megvizsgál. A Corvinus Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola ellenőrzése július 20-ával indult el, további hét egyetemét augusztus 20-a után kezdik el.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-19 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!