Városinfó

Újra Lyukó a célkeresztben

2014-08-06 17:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lyuko_ellenorzes_140806_ja_7.jpg

Lyukóba tért vissza az összehangolt ellenőrzés szerda délelőtt és a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársainak most is volt intézkednivalója a területen.Nagy létszámú ellenőrzéssel tért vissza Lyukóba az összehangolt ellenőrzés-sorozat szerdán. Az akció most is a Miskolci Önkormányzati Rendészet központjában indult az eligazítással. Hat lovas mezőőr mellett négy négy fős csapat kapta meg a térképet és a pontos ukázt az ellenőrizendő területhez, a közterület-felügyelők és mezőőrök közt akadt frissen végzett kolléga és olyan is, akinek ez volt az első napja, őket a tapasztaltabb rendészek mellé osztották be, hogy tanulhassák tőlük az intézkedés csínját-bínját. A nagyszámú újonc oka, amiről már korábban is beszámoltunk: a rendészet ötven százalékkal emelhette meg a létszámát a közgyűlés bővítési döntése értelmében, a végleges, 136 fős létszámot éppen a napokban éri el a szervezet.

Az eligazításon Kovács László Csaba, a rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője elmondta, helymeghatározót és kutyachip-ellenőrző készüléket is magukkal visznek a területre, hogy ezek segítségével határozzák meg azon ingatlanok helyrajzi számát, amelyeken ez nincs jelölve – egy rendelet ezt is előírja – illetve, hogy az ebek oltottságát ellenőrizni tudják. Felhívta a rendészek figyelmét, hogy minden esetben ellenőrizzék a chipet is, ne elégedjenek meg az oltási lappal, illetve egyeztessék a lapon és a chipben szereplő számokat, ugyanis elharapózott az oltási lapok adása, vétele ezer forintért, hogy így játsszák ki a törvényt. Most is elhangzott a lakhatás kiemelt ellenőrzése, vagyis a lakcímkártyáké és az, hogy megfelel-e az adott ingatlan az életvitelszerű lakhatás feltételeinek (legalább 12 centiméteres falvastagság, lakónként hat négyzetméter, ivóvíz), illetve, hogy nem önkényes lakásfoglalásról van-e szó.

lyuko_ellenorzes_140806_ja_3.jpg

Lyukóban a legtöbb probléma abból adódik, hogy nem tudnak megfelelő iratokat mutatni arról, milyen alapon laknak az ingatlanban, persze történet mindig van, hogy kitől vették, bérlik, stb. Illetve, mint arról egy korábbi ellenőrzésen Vincze Csaba, a rendészet igazgatója beszélt: nagyban nehezíti a dolgukat és az intézkedést a „kockásfüzet lapon történő adás-vétel”, amelyet sok esetben már vissza sem lehet követni és azt is nehéz megállapítani, hogy ki a jogos tulajdonos.

Az eligazításon az is elhangzott, ha valakinek van lakcímkártyája, akkor már szemétszállítási szerződése is kell, hogy legyen, így ebben az esetben ezt is ellenőrizni kell. Ahogy arra is külön felhívták a rendészek figyelmét, hogy, ha nincs víz az ingatlanban, vagy a portán, akkor ellenőrizzék, milyen messze van vízvételi lehetőség. Ez különösen ott érdekes, ahol gyermekek is vannak, hiszen, ha a közelben nincs közkút, akkor az ingatlan nem felel meg a lakhatási feltételeknek, és felmerülhet a kiskorú veszélyeztetésének esete. A rendészekkel tartott most is a gyámhivatal, a szociális osztály képviselője, helyi polgárőrök, illetve a Miskolci Városgazda ebtelepének munkatársai.

A területen egy rövid, helyszíni eligazítást követően több csapatra osztva indult meg a szisztematikus munka és gyorsan találtak is olyan ingatlanokat, ahol intézkedni is kellett. Nem meglepő módon ismét találkoztak a rendészek áramlopásokkal, érdekesség volt, hogy olyan viskó is akadt, amelynek tulaja az oszlopról lopta az áramot, míg szomszédai tőle vételezték. Az egyik ilyen szomszéd, egy harminc körüli férfi egyedül van otthon, bár az még kérdéses, hogy valóban az ő otthonáról van-e szó. Az alig húsz négyzetméteres, kívülről levakolt, egykor szebb napokat látott faházban állítása szerint egyedül él, ennek némiképp ellentmondanak a száradni kiakasztott gyerekruhák (azt nem tudni, mitől lettek vizesek, mert biztosan nem mosástól…) Másfél hónapja már ellenőrizték és akkor sem tudott felmutatni olyan papírt, amely igazolja állítását, hogy vette az ingatlant, ilyennel azóta sem rendelkezik. Sőt, bár állítása szerint már elindult az előző ellenőrzés utáni eljárás és járt bent a hatósági osztálynál, de erről sem találja a papírt. Pedig a házikóban nincs sok hely, ahol eltűnhetett volna, egy dupla ágy, két asztal és három szék mellett csak két kis, rokkant szekrény árválkodik benne. Újra jelentés készül, ahogy arról is, hogy a közelben lévő tűzcsapot ismeretlenek megberhelték és folyik belőle a víz. Persze senki nem tudja ki lehetett, talán ugyanaz a láthatatlan ember, amelyik az egyik telekre több kocsinyi szemetet hordott… Hiába, innen a közkút és a szemetes konténer is messze van.

lyuko_ellenorzes_140806_ja_11.jpg

Egy másik helyen otthon a család, a szülőknek három fia van. A házikó itt sem túl bizalomgerjesztő, de az látszik, hogy legalább igyekeznek valamit „kezdeni magukkal”. Több helyen megerősítették a kőházat, új rajta a tető, a kémény frissen vakolva. Deszkákból, fóliából mellékhelyiségek húzva, az ólakban és az út mellett kecskék mekegnek és legelnek, összeeszkábált ólakban nyulak, kis csirkeudvar kapirgáló baromfival. Kert is van, piroslik a paradicsom, csövesedik a kukorica. Az erősen kaptatós, rossz minőségű utcán betonlapokból épített „járda” a kapuig. Azért ez még mindig a lyukói domb teteje, de a szegénység mellett látható az igyekezet.

A papírok azonban itt sincsenek rendben. A házaspár magyarázza, hogy melyik lent az a kuvaszos hölgy, akitől részletre vásárolják meg az ingatlant, de még a nevében sem biztosak. Állítólag készült adásvételi, de csak egy példányban és az az eladónál van. De állítják, ha az eljárás elindul és megkapják a hatsági osztály idézését, oda már viszik majd magukkal és pótolják a hiányt. Mert eljárás bizony indul, a rendészek itt is felveszik az adatokat és elkészül a jegyzőkönyv.

A domboldal többi részében meglepően kevés embert találnak otthon a rendészek, gyereket szinte alig látni. Kiderül azért, mert a közeli közösségi házban napközis tábor van éppen, a gyerekek ott töltik az időt, de mivel lassan ebédidő, és ételt is osztanak, így a felnőttek egy része is arrafelé vette az irányt. Az ellenőrzés ettől függetlenül végighalad a maga útján és jó néhány jegyzőkönyv készül, amelyek után a hatósági osztálynak és az ÉMÁSZ-nak is lesz dolga bőven.

H. I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-29 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!