Fesztiválozó

Saját programja mellett döntött a CineFest

2014-08-06 15:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Közleményben tudatta a DunaDOCK nevű dokumentumfilmes csapat, hogy idén nem tartja meg MasterClass programját a CineFesten. Mint írják, kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programjuknak, ha abban nem szerepel magyarországi roma témájú film. A Cinefest szervezői reagálásukban hangsúlyozzák: a fesztiválnak a korábbi években is voltak hasonló programjai, idén a témához kapcsolódó saját programot szerveztek. A hetedik éve megszervezett roma tematikájú program, a Roma-Kép keretében idén sikeres, miskolci roma emberekről mutatnak be öt portréfilmet.

– A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország vezető mozgóképes rendezvényének programját fennállása óta szakmai szempontok határozták meg – ez idén sincs másképpen. A DunaDOCK csapata a tavalyi fesztiválon együttműködött a CineFest szervezőgárdájával, idén is megkerestek bennünket azzal, hogy egy roma tematikájú workshop-programot hoznának a fesztiválra, azonban úgy gondoltuk, hogy – mivel a fesztiválnak a korábbi években is voltak hasonló programjai, idén ezt az összeállítást nem kívánjuk a programok közé felvenni. A témához kapcsolódó saját programot szerveztünk – tudatta a fesztiválszervező gárda.

A DunaDOCK csoport közleményében azt írja, idén is szakmai kritériumok alapján válogattak nemzetközileg elismert külföldi- és magyar dokumentumfilmeket MasterClassukhoz. A hazai alkotások közül vetíteni terveztek egy klasszikust – Schiffer Pál Cséplő Gyuri (1978) című filmjét –, és egy nemzetközi fesztiválokat megjárt, friss dokumentumfilmet is. Történetesen mindkettő roma témájú. - Érthetetlen számunkra a CineFest vezetőségének indoklása, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg – írják.

A CineFest vezetése mindezt cáfolja, hiszen az együttműködést közös megegyezéssel nem újították meg. Kiemelik, a fesztivál szervezői külön hangsúlyt fektetnek a hetedik éve a rendezvény részeként megszervezett roma tematikájú programra, a Roma-Kép-re, melynek keretében idén sikeres, miskolci roma emberekről mutatnak be öt portréfilmet. A DunaDOCK programja ennek következtében elmarad, de mindennek szakmai okai vannak, hiszen két azonos tematikájú programelem szükségtelen a fesztiválon. A szervezők saját, sikerrel futó eseményük megrendezése mellett döntöttek.

minap.hu  


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-18 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!