Közélet

A nyár utolsó előtti napján megnyílik a diósgyőri vár!

2014-08-04 12:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyori_var_helyzetkep_140804_ja_37.jpg

Már óriásplakátok is hirdetik a városban, hogy augusztus 30-án megnyitja kapuit a közönség előtt a megújult diósgyőri vár a lovagteremmel, a királynéi lakosztállyal, a felszentelt kápolnával – és számos más különleges térrel, interaktív kiállítással, élő bemutatóval.

Elismerésre méltóan masszív alapokat, falakat emeltek a régi várépítők, mégis megirigyelhetik a mostaniakat: tavaly augusztusban indult a munka, mostanra pedig csak a nyugati szárny és torony maradt (jól levédett) rom állapotában. Az építéshez csak természetes anyagokat, főként mészkövet használtak. A 250 négyzetméteres rendezvényteraszon és a belső helyiségekben már az utolsó simítások vannak hátra.

diosgyori_var_helyzetkep_140804_ja_12.jpg

– Jelenleg az udvar burkolatkiosztása történik, emellett, többek között a festés, mázolás, tehát a befejező, komplettírozó munkákat végezzük. A homlokzati állvány bontása folyamatos, a daruk elbontása 1-2 héten belül megtörténik – sorolta a még hátralévő feladatokat a Miskolc Televíziónak Pandur Gábor, a kivitelező Zeron Zrt. fő-építésvezetője.

Hamarosan berendezik a királynéi lakosztályt a délkeleti toronyban, az északi szárnyban kész a lovagterem, a keletiben pedig a kétszintes kápolna, ami esküvők színhelyéül is szolgál majd. Az elsőnek éppen a megnyitó napján – két, a várhoz ezer szállal kötődő fiatal kapta meg ezt a lehetőséget.

diosgyori_var_helyzetkep_140804_ja_2.jpg

A nyugati szárny pincéjének programjait a gasztronómiára építik, míg az északi szárnyban a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagterme épült vissza. A csaknem 1 milliárd forintos beruházás jó ütemben halad.

– A kivitelezés a végén tart, a belsőépítészeti munkák folyamatban vannak, és elkezdtük az eszközöket is beszerezni, úgyhogy az augusztus végi határidőt semmi nem veszélyezteti – erősítette meg Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.

diosgyori_var_helyzetkep_140804_ja_18.jpg

Aki szeretne részt venni a váravató ünnepségen, az ne csináljon magának más programot augusztus 30-ára! Közben pedig már folyik a vár melletti rendezvényhelyszín, a Lovagi tornák tere előkészítő földmunkája, a tereprendezés, két hét múlva pedig megkezdődik a lelátók építése.minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-06-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!