Gazdaság

Nő a vagyon, megoldhatóvá válnak a problémák

2014-08-02 12:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_latkep_140522_vcs_13.jpg

301, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által megvásárolt lakás kerülhet néhány hónapon belül ingyenesen önkormányzati tulajdonba. Ezzel nemcsak nő a város vagyona – de közelebb kerülnek, és ezzel könnyebben megoldhatóbbá válnak a problémák is.

A devizahiteles adósok megsegítésére született kormánydöntések sorába tartozik, hogy a bankok felajánlhatják megvételre a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek a 180 napon túl nem törlesztett hitellel terhelt (és más feltételeknek is megfelelő) lakásokat. Az országban 25 ezer család számára biztosítják ezzel a lakóhely megtartását, hiszen ezekben bérlőként bent maradhatnak az addigi tulajdonosok.

Az érintett társasházak képviselőivel és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. lefolytatott egyeztetések után, a csütörtöki, rendkívüli közgyűlésen meghozott döntés értelmében a – jelenleg – 301, miskolci eszközkezelős lakás ingyen kerülhet az önkormányzat tulajdonába. Ezáltal százmilliókkal gyarapszik az önkormányzat vagyona, azonban talán ennél is jelentősebb eredmény, hogy az ingatlanokkal együtt közelebb, a városba kerülnek át a problémák, és ezáltal a megoldások is.

schweickhardt_gyula1202.jpg– Azok a társasházak, amelyekben eszközkezelős lakás van, a nagyobb volumenű, közös feladatok, gondok megoldásában nehezebben tudtak egyezségre jutni, legyen szó akár felújításról, akár a közös költség fizetéséről. Ez most megváltozik – mondta el érdeklődésünkre Schweickhardt Gyula.

A program polgármesteri biztosa azt is hozzátette: nem titok, a bankok, ha volt rá lehetőségük, a legproblémásabb adósoktól igyekeztek megszabadulni, így fészekrakós lakások is átkerültek az eszközkezelőhöz. Az önkormányzati tulajdonba vétellel meglesz arra a lehetőség, hogy jogszerűen, de gyorsan és határozottan fellépjenek a továbbra sem fizető, a közösségi normákat be nem tartó bérlők ellen.

– Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az eszközkezelővel kötött szerződést betartók jogai semmilyen módon nem változnak. Sőt, az önkormányzat azt is vállalja, hogy két évig nem módosítja szerződésüket. A kormányzati cél, a bajba jutott devizahitelesek segítése, lakhatásuk biztosítása továbbra is prioritást élvez – szögezte le.

A július 31-ei önkormányzati döntés után még több lépcsőt meg kell járnia az átvételi tervnek a kormánydöntésig, azután következhet a vagyonátadás, így 4-5 hónap múlva kerülhet ténylegesen az önkormányzat tulajdonába a 301 lakás. Ugyanakkor jelenleg is, mintegy kétszáz lakásról folynak tárgyalások a bankok és az eszközkezelő között. Hogy ez az állomány átkerül-e a város tulajdonába, és ha igen, mikor, az egy következő döntési folyamat függvénye lesz.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!