Külföld

Belgrád tagadja, hogy Brüsszel ultimátumot intézett volna hozzá

2014-07-25 21:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Belgrád tagadja a szerb sajtó azon híreszteléseit, hogy Brüsszel ultimátumot intézett volna Szerbiához, azt követelve, szeptember elsejéig válasszon Nyugat és Kelet között, továbbá vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben, ha folytatni akarja európai integrációját.

Aleksandar Vucic miniszterelnök és Ivica Dacic külügyminiszter is tagadta, hogy bármi alapja lenne a Vecernje Novosti című napilap erről szóló minapi cikkének.
A forrásmegjelölés nélkül közzétett "értesülést" követően számos cikk és televíziós műsor elemezte, Szerbiának egészen pontosan mikorra is kell eldöntenie, hogy az Európai Unió vagy Oroszország felé fordul-e.

Amiről az újságok tudni vélnek, arról a diplomáciának viszont nincs tudomása. Aleksandar Vucic miniszterelnök azonnal tagadta, hogy bármiféle felszólítás vagy ultimátum érkezett volna az EU vagy az Egyesült Államok részéről Belgrádba. Azt mondta, "nem is engedné, hogy ilyesmi megtörténjen". Hozzátette, hogy Szerbia elkötelezett az európai uniós csatlakozás mellett, és ettől a szándékától nem áll el, Oroszországhoz ugyanakkor történelmi barátság köti.

Ivica Dacic külügyminiszter pénteken a szerb közszolgálati televízióban (RTS) hangsúlyozta: mindenki tisztában van azzal, hogy az EU-s csatlakozás érdekében Szerbiának össze kell hangolni álláspontját Brüsszellel, de felszólítást vagy ultimátumot nem kapott Belgrád.

A csatlakozási tárgyalások során a 31-es fejezet szerint össze kell hangolni az ország kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióéval, és ez nagyrészt már most is így van - mondta Dacic. Ukrajnával kapcsolatban még vannak kérdéses pontok - magyarázta -, azok főleg az ország területi épségének fogalmára vonatkoznak. Mint mondta: eltérő definíciók vannak az ország fogalommal kapcsolatban, és senki nem "oktathatja ki" Szerbiát azzal kapcsolatban, hogyan fogalmazza meg Ukrajna területi egységének kérdését, hiszen Szerbia területi egységének kérdésében sincs mindenki egy állásponton - utalt Dacic arra, hogy Koszovó önállóságát illetően sem egységes az EU.

Szerbia mindeddig semleges, illetve kétirányú politikát folytatott, megtett mindent az uniós csatlakozás érdekében, emellett azonban fenntartotta történelmi és baráti kapcsolatait Moszkvával.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-04-10 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!