Városinfó

Szerelik a kijelzőket – egyre okosabb a közösségi közlekedés

2014-07-23 14:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mvk_utastajekoztato_140723ml_1.jpg

A napokban a belvárosi villamosmegállókba is felszerelik az utastájékoztató kijelzőket, és augusztus közepén elkezdődik a rendszer valós idejű adatokkal való tesztelése. Az Okos Pont projekt keretében felszerelt kijelzők a többi megállóban már most is tesztüzemben működnek, jelenleg menetrendi információk láthatók rajtuk.

A Miskolc és Felsőzsolca közösségi közlekedésének infrastrukturális fejlesztése, vagy más néven Okos Pont projekt megvalósítása során olyan integrált utastájékoztató rendszert alakít ki az MVK Zrt., amelynek köszönhetően valós idejű információk lesznek elérhetők a megállókban a menetrendről, a járművek tartózkodási helyéről, vagy éppen a várakozási időről.

A Zöld Nyíl projekt során megújult, fedett villamosmegállókba már korábban felszerelték a kijelzőket, és azok egy ideje tesztüzemben működnek. Jelenleg a menetrend szerinti érkezést mutatják, ez az esetek 99 százalékában megegyezik azzal, amikor a villamos valóban befut a megállóba. Az augusztus közepétől induló tesztüzemben viszont már a villamosok mozgását érzékelve jelzik a tényleges érkezési időt a LED-es kijelzők, tehát akkor is percre pontosan írják ki, ha a jármű a menetrendhez képest valamelyest „siet” vagy késik, hangsúlyozta Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

A belvárosi megállókban (a Centrumtól a Városház térig) a város- és utcaképbe illeszkedő öntöttvas tartóoszlopokra helyezik fel a napokban a kijelzőket. A rendszer kialakításához természetesen kevésbé látványos elemek is tartoznak, így például már 150 autóbuszba beszerelték a fedélzeti vezérlőt (OBU) a járművek valós idejű nyomon követéséhez – ezek a szerkezetek küldik az információt a központon át a kijelzőkre.

mvk_utastajekoztato_140723ml_12.jpg

Ugyanakkor megkezdődött az 56 darab autóbusz-megállóhelyi, valós idejű utastájékoztató kijelző és tartószerkezetének kivitelezése, illetve folyamatban van két autóbusz-végállomási és négy autóbusz-csomóponti utastájékoztató kijelző kihelyezésének előkészítése, ezeknek hamarosan megkezdődik a felszerelése is.

Az utasok tájékozódását segíti az a 13 darab, érintőképernyős infópult is, amin hamarosan az MVK Zrt. honlapja fut majd. Ezek a következő nagy forgalmú helyekre kerültek ki: Tiszai pályaudvar; Szinvapark (2 darab); Villanyrendőr (2 darab); Városház tér; Újgyőri főtér buszpályaudvar; Diósgyőri Gimnázium (2 darab); LÁEV (2 darab); Diósgyőri városközpont; Felső-Majláth.

Cs. M.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!