Életmód

Magyar küzdelem a rákbetegség ellen

2014-07-19 08:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A járó- és fekvőbeteg ellátásban az onkológiai betegségek ellátására tavaly mintegy 70 milliárd forintot fordítottak, a gyógyszertárakban ártámogatással kiváltott onkológiai készítmények költségei legalább 45 milliárd forintot tettek ki, tételes elszámolású gyógyszerekre 21,3 milliárd forint jutott, és más költségek mellett mintegy 9 milliárdot költöttek járóbeteg-ellátásra.

A magyarországi onkológiai ellátások finanszírozásáról készült OEP-tanulmány szerint 2013-ban 94 intézményben végeztek onkológiai járóbeteg szakellátást, 88-ban gondozást, 30 intézményben fekvőbeteg ellátást és 12-ben sugárterápiás ellátást.

Heves, Nógrád, Veszprém, Pest, Fejér és Tolna megyében az éves onkológiai ágykihasználtság a 40 százalékot sem érte el, a budapesti adat 60 százalék, a legnagyobb - 70 százalék feletti - ágykihasználtság Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében volt. Az ágyak alacsony kihasználtsága a megváltozott szakmai szemlélet következménye, a gyógyszeres kezelések nagy részét ugyanis napjainkban speciális járóbeteg ellátás keretei között végzik - írta az internetes lap.

A tanulmány készítői az erőforrások hatékony felhasználása érdekében olyan rövid-, és hosszútávra kitekintő onkológiai stratégia felállítását szorgalmazzák, amely kiterjed a megelőzésre, a szűrésre, a diagnosztikára és a kezelésre is. A napi.hu szerint az OEP a várható költségrobbanás kivédésére szükségesnek tartaná új finanszírozási technikák bevezetését is.

ma.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-10 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!