Városinfó

Ki szállítana Miskolcra 75 CNG-buszt?

2014-07-15 18:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gaz-busz-mvk_1026ml_22.jpg

A hazai és az európai hivatalos közbeszerzési értesítőben is megjelent az MVK Zrt.-nek a „részvételi felhívása” 75 darab, sűrített földgázzal üzemelő busz, valamint töltőállomás beszerzésére. Ezzel újabb nagy lépést tett a miskolci közlekedési cég a buszpark megújítása felé.

A márciusi városi közgyűlés támogató döntése lehetővé tette a sűrített földgázzal üzemelő (CNG) autóbuszok beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárások megindítását. A most megjelent hirdetmény egyfajta előkészítésnek tekinthető: a lehetséges szállítók megismerhetik az MVK alapvető mennyiségi, pénzügyi és műszaki elvárásait, és ezek alapján eldönthetik, akarnak-e ajánlatot tenni a közbeszerzési eljárás következő szakaszában. Ezt a szándékukat augusztus 8-áig kell jelezniük az MVK-nak.

– 150 autóbuszunk van, 1 millió kilométeres futásteljesítménnyel. Télen sózott utakon járnak, tönkremegy a karosszériájuk is. Autóbuszprogramunk megvalósításának lehetőségeit folyamatosan vizsgáljuk, és tulajdonosunkkal, a várossal, tagvállalatként a holdinggal az a döntés született, hogy elindulunk a kormány által a környezetbarát CNG-buszok beszerzésére kiírt pályázaton – mondta a közvetlen előzményekről Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megjelentetett pályázat célja a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátásának és a szálló por koncentrációjának csökkentése. Ennek érdekében támogatják az EURO 6 emissziós normáknak megfelelő földgázüzemű autóbuszok beszerzését – e pályázat keretében összesen 1,6 milliárd forinttal. Az új járművekre maximum 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ami nem haladhatja meg szóló autóbuszonként a 21 millió, csuklós autóbuszonként a 28 millió forintot.

Az MVK maximum 75 darab CNG buszra pályázik, és mivel az is feltétel, hogy az új járművekkel váltsanak ki elavultakat, a megújult flotta átlagéletkora a jelenlegi 14,5 évről 4,9 évre csökkenhet! Ez már nemcsak Miskolcon, Magyarországon lenne példaértékű, hanem Európában is a legjobbak közé tartozna.

A hétfőn közzétett hirdetményből kiderül, milyen flottában, buszokban gondolkodik a város. A 75 autóbuszból 40 lenne szóló, 35 csuklós. A szóló autóbusz minimum 11,9 méter hosszú, 75 férőhelyes és 26 fix ülőhelyes. A csuklós minimum 17,5 méter hosszú, 118 férőhelyes és 35 fix ülőhelyes. Természetesen tipikusan városi közforgalmú közlekedésre alkalmas járműről lehet szó szabályozott menetdinamikával, utasbarát (száz százalékban alacsonypadlós) kialakítással. Fontos a hosszú élettartam (legalább 12 év), a kis karbantartási igény és az, hogy maximálisan környezetbarát legyen.

A projektnek része egy CNG-töltőállomás is, aminek minimum két állása a város más, földgázüzemű járműveinek tulajdonosait szolgálná ki.

A fejlesztési minisztérium által kiírt pályázatra szeptember 28-áig kell beadni a dokumentumokat, ezek között már szerepelnie kell az előzetes „feltételes” közbeszerzési eljárás eredményének is. Döntés még ebben az évben várható.

minap.hu
Fotó: minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!