Városinfó

Lovasok és lovagok, tornák és terek – kezdődhet az építkezés!

2014-07-15 16:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lovagi_tornak_tere_140715_vcs_07.jpg

Ünnepélyes keretek között aláírták kedden a Lovagi tornák tere és a Vásártér kivitelezési szerződését a diósgyőri vár tövében álló Déryné-házban. Holnap már át is adják a területet a kivitelezőnek, kezdődhet a munka, hogy 2015 májusában egy 3 ezer fő befogadására képes, egyedülálló térrel bővüljön Miskolc turisztikai látványosságainak köre.

A kivitelezési szerződés aláírását sajtótájékoztatóval kötötték össze a felek, ahol Kriza Ákos polgármester statisztikai mutatókkal is alátámasztva méltatta Miskolc és azon belül Diósgyőr turisztikai vonzerejét. Hangsúlyozta, Miskolc egyik fő gazdasági húzóágazata egyre inkább a turizmus. A KSH adatait ismertetve rámutatott, a látogatói adatokat tekintve még a kiemelkedően jó elmúlt évhez képest is jobb eredményeket produkált a város: 2014 májusában ugyanis újból az országos átlag feletti volt Miskolcon a vendégforgalom-növekedés.

varfejlesztes_forum_140623_ja_18.jpg

Mint a városvezető ismertette, a külföldi vendégek száma 19 százalékkal nőtt tavaly májushoz viszonyítva az év hasonló időszakában, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 26 százalékkal növekedett az elmúlt esztendőhöz képest. Így aztán a szálláshelyek bevételében is jelentős – több mint 30 százalékos – emelkedés történt, amit szintén kiemelkedően jónak nevezett a polgármester. Kriza Ákos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a város kiemelt turisztikai pontjai – ilyen a belváros mellett Miskolctapolca és Diósgyőr, valamint Lillafüred térsége – nemcsak az ideutazó számtalan látogató, hanem a miskolciak körében is kedvelt.

A város vezetője a „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektre rátérve elmondta, a mintegy 2,7 milliárd forint összköltségű beruházás során – amiből közel 2,3 milliárd forint a pályázati támogatás – már megújult a lillafüredi függőkert, és befejezéséhez közeledik a diósgyőri vár újjáépítése is. Mindezek mellett elkezdődik a Lovagi tornák tere és a Vásártér kialakítása, ami szervesen kapcsolódik a vár rekonstrukciójához.

lovagi_tornak_tere_140715_vcs_02.jpg

Mint elhangzott, a Lovagi tornák tere rendkívül gazdag programkínálatra ad majd lehetőséget, hiszen a népi, illetve a középkori lovas hagyományokból eredeztethető játékok mellett alkalmas lesz arra is, hogy például lovas oktatást tartsanak gyermekek számára.

Kriza Ákos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár nem képezi a projekt részét, de nagyon fontosnak tartják a diósgyőri strand fejlesztését is, hiszen – mint a polgármester is fogalmazott – így „komplex látnivalót és egész napos élményt” tudnak nyújtani a Miskolcra érkezőknek és az itt élőknek.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, a készülő Lovagi tornák tere három oldalról védett, a diósgyőri vár felé nyitott tér lesz, ahol mintegy 3 ezer néző fér el, de mobil lelátóval és mobil székekkel még tovább növelhető az ülőhelyek száma. Hozzátette, a téren elhelyeznek egy mobilszínpadot is, melynek hátterét a vár adja – igazán exkluzív díszletet kapnak majd tehát a rendezvények. Az ügyvezető igazgató elmondta még, hogy holnap átadják a munkaterületet a kivitelező számára, akinek szerződésben rögzített 260 nap áll a rendelkezésre a két tér kialakítására – 2015 májusára tehát kész kell lennie. Lengyel Katalin a várról szólva elmondta azt is, hogy gőzerővel halad az építkezés, és augusztus végén meg is nyitják a diósgyőri várat a látogatók előtt.

lovagi_tornak_tere_140715_vcs_12.jpg

Hegyháti Gábor, a kivitelező cég, a Zeron Zrt. vezérigazgatója elmondta, örömmel tölti el, hogy a cég nyerte el a Lovagi tornák tere és a Vásártér építését, és ezzel a kiemelt projekt diósgyőri felét komplexen ők valósíthatják meg. Mint fogalmazott, egy olyan nagy projekt, mint egy vár rekonstrukciója, vagy egy tér kialakítása, egy cég életében csak egyszer jön el. Kiemelte ugyanakkor, hogy a vár felújításával bizonyítják: felkészültek a terek építésére is, és bár a 260 napos határidő szoros ütemezést kíván, jól szervezett munkával tartani tudják majd. Kérte ugyanakkor a helyiek türelmét az építkezés mértékére való tekintettel is.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt költsége 2 714 459 160 forint, amiből 2 272 384 272 forint vissza nem térítendő uniós és állami támogatás, és 442 074 888 forint Miskolc önrésze.

K. I.
Fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!